Ανδρική υπογονιμότητα: Είναι τα ωμέγα-3 η λύση;
Διατροφή

Ανδρική υπογονιμότητα: Είναι τα ωμέγα-3 η λύση;

Ανδρική υπογονιμότητα: Είναι τα ωμέγα-3 η λύση;

Πώς συνδέονται τα συμπληρώματα ιχθυελαίων με την ποιότητα τους σπέρματος;

Περισσότερο και καλύτερο ποιοτικά σπέρμα, έχουν οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με νέα δανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Τίνα Κολντ Γιένσεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, εξέτασαν στοιχεία 1.679 νέων ανδρών, από τους οποίους οι 98 λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Οι άντρες που κατανάλωναν για 3 μήνες ιχθυέλαιο με ωμέγα-3 είχαν όγκο σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων έως ένα τρίτο μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,38 mL), σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου έξτρα ωμέγα-3, ενώ όσοι τα έπαιρναν για περισσότερο από ένα εξάμηνο, είχαν όγκο σπέρματος σχεδόν κατά τα δύο τρίτα μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,64 mL).

Ακόμη, οι τελευταίοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο επίπεδο ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους (κατά 1%), καθώς επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος όρχεων (κατά 0,8 έως 1,5 mL) και υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών που βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές ανέφεραν το μεγαλύτερο όφελος το έχουν οι άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας, αν και κατά κύρια βάση όλοι οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3.

Παρ΄όλα αυτά, η σχέση ιχθυελαίων-γονιμότητας είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω μελέτης και έρευνας και μάλιστα μέσω τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με placebo κλινικής μελέτης, για να επιβεβαιωθεί, ότι πράγματι τα ωμέγα-3 επιδρούν άμεσα στη γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες, εκτός από συμπληρώματα ιχθυελαίων, μπορούν να τρώνε περισσότερα ψάρια για να τονώσουν τη γονιμότητά τους.

Να υπενθυμιστεί εδώ, ότι πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες, η κακή διατροφή κ.α.