Εσύ το ήξερες; Αυτά τα 10 μέρη των φρούτων και των λαχανικών τρώγονται!
Διατροφή

Εσύ το ήξερες; Αυτά τα 10 μέρη των φρούτων και των λαχανικών τρώγονται!

Εσύ το ήξερες; Αυτά τα 10 μέρη των φρούτων και των λαχανικών τρώγονται!

Η θρέψη κρύβεται σε αυτό που πετάμε!

Στα σκουπίδια υπάρχουν θησαυροί συνηθίζουμε να λέμε και αυτό ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Διότι στην περίπτωσή τους οι “θησαυροί” κρύβονται στα μέρη που συνήθως πετάμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πετάξετε τα φύλλα από το μπρόκολο ή τα καρότα ξανασκεφτείτε το όπως και όλα τα 10 παρακάτω μέρη των φρούτων ή των λαχανικών που συνήθως πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για παράδειγμα πόσοι από εμάς πετούν τα φύλλα από τα παντζάρια ή το πράσινο μέρος του πράσου;

Υπάρχουν όμως 10 ακόμη πιο απρόσμενα μέρη από τα φρούτα και τα λαχανικά που όχι μόνο τρώγονται αλλά είναι και θρεπτικότατα!

Τα φύλλα από τα καρότα

Ναι, τα φύλλα από τα καρότα τα πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ένας έμπειρος παραγωγός σε λαϊκή αγορά θα σας εξηγήσει ότι γίνονται μέρος μιας σαλάτας ή ακόμη και πέστο.

Το άσπρο του καρπουζιού

Αν η καταγωγή σας είναι από τη Μήλο, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε ότι το γλυκό του κουταλιού καρπούζι γίνεται αποκλειστικά από το λευκό μέρος του καρπουζιού. Αν πάλι δεν είστε, ευκαιρία είναι να γνωρίσετε τα οφέλη του, αφού μπορείτε να το κόψετε σε λεπτές λωρίδες και να το προσθέσετε  σε φρέσκιες σαλάτες.

Τα φύλλα του μπρόκολου και του κουνουπιδιού

Mην τα πετάτε, κάνετε έγκλημα! Τα φύλλα από αυτά τα πολύ ωφέλιμα λαχανικά γίνονται εξαιρετική βραστή σαλάτα και είναι εξίσου θρεπτικά με το λουλούδι του μπρόκολου ή του κουνουπιδιού.

Οι φλούδες της μπανάνας

Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται οι φλούδες της μπανάνας τρώγονται, είτε πράσινες είτε ώριμες. Όταν είναι πράσινες ψιλοκόβονται και μπαίνουν σε παρασκευές και πιάτα λίγο πιο πικάντικα. Οι φλούδες της ώριμης μπανάνας γίνονται τσάι αφού τις βράσετε και μπαίνουν σε smoothies. Μόνο που καλό είναι να αγοράσετε οργανικές μπανάνες για να είστε βέβαιοι ότι οι φλούδες δεν έχουν χημικά.

Τα λουλούδια από τα κολοκυθάκια

Εκλεκτός μεζές που μόνο οι καλοφαγάδες μπορούν να εκτιμήσουν. Οι κολοκυθοανθοί ή κολοκυθοκορφάδες γίνονται γεμιστοί με τυρί και τηγανίζονται σε κουρκούτι και έρχονται στο πιάτο σας σε πολλά χωριά της Μυτιλήνης ενώ τηγανίζονται και σκέτοι αλλά και μπορείτε άνετα να τους προσθέσετε στα λαδερά σας. Γίνονται και γεμιστοί με ρύζι. Αρκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι για να μπορείτε να τους ανοίξετε εύκολα.

Η καρδιά του ανανά

Μπορεί η καρδιά του να είναι σκληρή και να την πετάμε κάνουμε όμως μέγα λάθος αφού εκεί κρύβονται όλες οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Την επόμενη φορά λοιπόν κόψτε σε μικρά κομμάτια το σκληρό του μέρος και μπορείτε να το ατμίσετε για λίγο ώστε να μαλακώσει ή να το φάτε σαν μέρος μιας πολύχρωμης φρουτοσαλάτας όπως θα τρώγατε ένα μήλο.

Oι φλούδες της πατάτας

Πλύντε εξαιρετικά καλά το εξωτερικό μέρος της πατάτας ώστε να φύγουν όλα τα χώματα, καθαρίστε τις πατάτες όσο το δυνατόν πιο έξω (χωρίς πολύ λευκό από την πατάτα), κόψτε τις φλούδες σε κομμάτια, απλώστε τες σε ταψί, ραντίστε με λάδι και ψήστε στο φούρνο για να πάρετε τα πιο τραγανά και θρεπτικά τσιπς!

Το κουκούτσι του αβοκάντο

Τελικά, εκτός από τη φλούδα όλα τα άλλα μέρη του αβοκάντο είναι χρήσιμα. Το δε κουκούτσι του γίνεται πολύ θρεπτικό αλεύρι που χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασκευές.

Οι τσουκνίδες

Καμιά φορά στα ματσάκια του μαϊντανού ή στα χόρτα που αγοράζουμε μπορεί να βρούμε καμιά τσουκνίδα την οποία σπεύδουμε να πετάξουμε γιατί όπως ξέρουμε… τσιμπάει! Και όμως, οι τσουκνίδες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και έχουν πολλές χρήσεις. Σε χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, η τσουκνίδα είναι το ιδανικό χόρτο για πίτες γιατί είναι πραγματικά νοστιμότατες. Την επόμενη φορά που θα τις συναντήσετε σε λαϊκές αγορές μην τις προσπεράσετε. Καθαρίστε τες με γάντια και φτιάξτε την πιο αρωματική πίτα που φάγατε ποτέ.

Το ξύσμα πορτοκαλιού/λεμονιού

Οι καλές μαγείρισσες γνωρίζουν ότι λίγο ξύσμα πορτοκαλιού κάνει τη διαφορά στο κέικ, λίγο ξύσμα λεμονιού αρωματίζει το ραβανί ενώ οι φλούδες τους μέσα στο σιρόπι που βράζει κάνει τη διαφορά. Στις γκουρμέ κουζίνες, το ιδανικό τελείωμα ενός πιάτου είναι λίγο ξύσμα λεμονιού που δίνει ιδιαίτερο άρωμα.

Και για το τέλος μερικές ιδέες μαγειρικής για κάποια από αυτά: