Φτιάξτε αυτό το φανταστικό γλυκό, εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας
Διατροφή

Φτιάξτε αυτό το φανταστικό γλυκό, εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας

Φτιάξτε αυτό το φανταστικό γλυκό, εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας

Εξαιρετικό γλυκό με αφράτη κρέμα μαστίχας

Εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Το καλύτερο εκμέκ με τσουρέκι θα το φτιάξετε με αυτή τη συνταγή.

Φανταστικό γλυκό για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε!

Υλικά Συνταγής

10 φέτες τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)

Για το σιρόπι

200 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
120 γραμ. ζάχαρη
160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
10 γραμ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
50 γραμ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

600 γραμ. σαντιγί
150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
κανέλα

Εκτέλεση

Για το εκμεκ με τσουρεκι,

το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών.

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.

Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.

Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι για το καλύτερο γρήγορο εκμέκ με τσουρέκι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.

Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.

Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.

Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα με μαστίχα

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει

Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.

Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.

Έπειτα το βάζουμε το εκμέκ με τσουρέκι και άνθος αραβοσίτου στο ψυγείο να κρυώσει.

Κάνουμε μία στρώση τη σαντιγύ στην επιφάνεια του γλυκού.

Λίγο πριν σερβίρουμε το καλύτερο εύκολο εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.