Γερμανία: Ο κορονοϊός «απειλεί»… την μπύρα!
Διεθνή

Γερμανία: Ο κορονοϊός «απειλεί»… την μπύρα!

Γερμανία: Ο κορονοϊός «απειλεί»… την μπύρα!

Λουκέτα σε μπυραρίες και κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις

Η κρίση τoυ κορονοϊού κατέλαβε εξ απρόοπτου μπυραρίες και εστιατόρια στη Γερμανία, τη χώρα που παραδοσιακά έχει ταυτιστεί με την μπύρα.

Πολλές μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της κάθετης μείωσης των πωλήσεων μπύρας.

Ο όγκος των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν -6,6% ή σχεδόν 300 εκατομμύρια λίτρα λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του ήδη αδύναμου 2019.

Πρόκειται για την μικρότερη κατανάλωση μπύρας από το 1993, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία εδρεύει στο Βιζμπάντεν.

Οι εξαγωγές, ιδίως προς χώρες της ΕΕ, μειώθηκαν ακόμα πιο πολύ από τις σαφώς κυρίαρχες εγχώριες πωλήσεις.

Ειδικά κατά τους μήνες Απρίλιο (-17,3%) και Μάιο (-13%), οι πωλήσεις ήταν συγκριτικά χαμηλότερες από εκείνες του 2019.

Η κάθετη πτώση στις πωλήσεις κατά κύριο λόγο βαρελίσιας μπύρας αποδίδεται στο ότι μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν, γιορτές και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Στη συνέχεια, με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι πωλήσεις μπύρας ανέκαμψαν και τον Ιούνιο ήταν μόλις -1,9% κάτω από τον μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Ευνοημένη η εμφιαλωμένη μπύρα

Δεν ήταν σε θέση όλες οι ζυθοποιίες να αντισταθμίσουν τη μείωση της βαρελίσιας μπύρας με την αυξημένη των πωλήσεων εμφιαλωμένης μπύρας.

Επωφελήθηκαν κυρίως εμπορικά σήματα γνωστά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως η η ζυθοποιεία Veltins, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας, αύξησε τις πωλήσεις μπουκαλιών κατά 10%.

Ο επικεφαλής της Μίχαελ Χούμπερ αναμένει ότι πολλές ανταγωνιστικές της ζυθοποιίες θα έχουν σοβαρά προβλήματα: «Για τις τοπικές ζυθοποιίες, οι οποίες ζούσαν από την προσοδοφόρα άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την τοπική γαστρονομία τα πράγματα γίνονται τώρα δύσκολα».

Ο Χόλγκερ Άιχελε, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιών, αναμένει σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία της γαστρονομίας.

«Πολλές μπυραρίες, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια θα πρέπει να εγκαταλείψουν. (…) Θα υπάρξουν επίσης μόνιμες πολύ σκληρές περικοπές στους κλάδους του τουρισμού, των συνεδρίων, των εκδηλώσεων και των επαγγελματικών ταξιδιών», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο.

«Η βαθιά διαρθρωτική αλλαγή μόλις ξεκίνησε και θα αλλάξει επίσης και τη γερμανική αγορά μπύρας. Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό θα είναι διαφορετικός», πρόσθεσε ο Άιχελε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ