Κολοκύθα: Σας ξεναγούμε στον υπέροχο κόσμο της
Διατροφή

Κολοκύθα: Σας ξεναγούμε στον υπέροχο κόσμο της

Κολοκύθα: Σας ξεναγούμε στον υπέροχο κόσμο της

Η κολοκύθα είναι ένα τρόφιμο της εποχής και οι χρήσεις της στην κουζίνα είναι άπειρες. Από τη σάρκα της, μέχρι τους σπόρους της, έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτένιο. Εμείς σας δίνουμε ιδέες πώς να τη χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο.

Η κολοκύθα, το κατεξοχήν λαχανικό του φθινοπώρου

Η κολοκύθα, το κατεξοχήν λαχανικό του φθινοπώρου

Πώς διαλέγω την κολοκύθα μου;

Υπάρχουν πολλά είδη κολοκύθας στο εμπόριο. Στις λαϊκές όμως θα βρείτε κυρίως αυτή τη μεγάλη, πορτοκαλί κολοκύθα που μοιάζει με “πατημένη” υδρόγειο. Αυτή είναι ιδανική και για αλμυρές και για γλυκές συνταγές. Όσο πιο μεγάλη είναι και όσο πιο “κούφια” ακούγεται όταν την χτυπάτε απαλά, τόσο περισσότερους σπόρους θα περιέχει. Ρωτήστε τον παραγωγό για να σας υποδείξει εάν κάποια είναι πιο γλυκιά, εφόσον τη θέλετε για γλυκό ή λιγότερο γλυκιά, για τις αλμυρές συνταγές σας. Συνήθως θα τη βρείτε να πωλείται και σε κομμάτια και όχι ολόκληρη (λόγω μεγέθους), πράγμα που σας βολεύει για να πάρετε μια συγκεκριμένη ποσότητα.

Οι σπόροι της

Οι σπόροι της κολοκύθας, οι γνωστοί κολοκυθόσποροι, θεωρούνται υπερτροφή. Μπορείτε να τους ψήσετε εύκολα και σχετικά γρήγορα και να τους αποθηκεύσετε για να τους τρώτε ως σνακ ή να τους βάλετε ως topping σε σούπες ή σαλάτες ή και στο ψωμί και το κέικ.

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ νόστιμοι και ωφέλιμοι

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ νόστιμοι και ωφέλιμοι

Όταν αγοράσετε κολοκύθα αφαιρέστε τους σπόρους από το κέντρο της, μουλιάστε τους σε νερό και ξεπλύντε τους καλά να φύγουν τα υπολείμματα κολοκύθας. Στεγνώστε τους σε μια πετσέτα. Απλώστε τους πάνω σε λαδόκολλα σε ρηχό ταψί. Ραντίστε τους ελαφρά με ηλιέλαιο και αλατίστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας ή και καθόλου. Ανακατέψτε να λαδωθούν καλά και απλώστε στο ταψί. Ψήστε τους σπόρους σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν αποθηκεύστε τους σε βάζο.

Αλμυρές ιδέες

Η κολοκύθα είναι ιδανική για αλμυρές συνταγές, ειδικά για όσους αγαπούν τις πιο γλυκές γεύσεις, ακόμα και στο φαγητό. Πρώτα από όλα, μπορείτε να φτιάξετε αξεπέραστα βελούδινη κολοκυθόσουπα, που θα σερβίρετε με φρέσκο κόλιανδρο, ρόδι και κολοκυθόσπορους.

Κολοκυθόσουπα με κόλιανδρο και ρόδι

Κολοκυθόσουπα με κόλιανδρο και ρόδι

Δεν έχετε παρά να βράσετε μέσα σε ζωμό κομμάτια κολοκύθας, μαζί με σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο, λίγη πατάτα, ένα κρεμμύδι, λίγο πράσο, αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο. Όταν τα υλικά σχεδόν λιώσουν, ρίξτε τα στο μούλτι να πολτοποιηθούν. Ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα, και ρίξτε μια μικρή ποσότητα κρέμας γάλακτος. Ανακατέψτε και σερβίρετε με κόλιανδρο και ρόδι.

Ιδέες για αλμυρή κολοκύθα

Ιδέες για αλμυρή κολοκύθα

Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε την κολοκύθα είναι να την μεταχειριστείτε σαν την πατάτα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε σε συνταγές με κρέας, ειδικά με μοσχάρι ή χοιρινό στην κατσαρόλα. Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα dips με χούμους και κολοκύθα ή να τη λιώσετε για να κάνετε πιο πηχτές σάλτσες για μακαρόνια. Μπορείτε ακόμα να κόψετε λεπτές φέτες κολοκύθας και να τις ξεροψήσετε στο φούρνο με λάδι, αλάτι και ρίγανη σαν τσιπς.

Φτιάξτε γέμιση για ζυμαρικά με κολοκύθα ή ετοιμάστε ογκρατέν με κολοκύθα αντί για πατάτες. Μια άλλη χρήση της είναι να φτιάξετε ψωμί κολοκύθας αλλά και λαχταριστό ριζότο. Τέλος, “παντρεύεται” ιδανικά με μια πλούσια φασολάδα ή ρεβυθάδα.

Γλυκιές ιδέες

Χάρη στη γλυκιά της γεύση, η κολοκύθα είναι ιδανική για γλυκά. Την πρωτοκαθεδρία έχει φυσικά η κολοκυθόπιτα, τόσο στην ελληνική εκδοχή της με φύλλο κρούστας ή ζυμάρι όσο και στην αμερικάνικη, εν είδη τάρτας.  Μην περιοριστείτε, όμως, μόνο σε αυτά. Η βασική σας κίνηση είναι να φτιάξετε πουρέ κολοκύθας, τον οποίο μπορείτε να καταψύξετε σε ποσότητες και να βγάζετε κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια συνταγή. Για να τον φτιάξετε χρειάζεστε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.

Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια αφού την καθαρίσετε εξωτερικά από τη φλούδα και εσωτερικά από τις ίνες και τους σπόρους. Ξεπλύνετε τα κομμάτια και βάλτε τα στην κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε την κατσαρόλα και πολτοποιήστε την κολοκύθα στο μίξερ και καταψύξτε ή χρησιμοποιήστε στη συνταγή σας.

Γλυκιές ιδέες με κολοκύθα

Γλυκιές ιδέες με κολοκύθα: Ψωμί  με κολοκύθα, pumpkin pie, ρολό με γέμιση κολοκύθας

Από τη στιγμή που έχετε πουρέ, μπορείτε να φτιάξετε πολλές γλυκιές συνταγές. Φτιάξτε muffins, cheesecake με κολοκύθα, φτιάξτε μπισκότα βρώμης  με πουρέ κολοκύθας αλλά και ρολό με κρέμα κολοκύθας ή brownies με κολοκύθα.

Λαχταριστά muffins με πουρέ κολοκύθας

Λαχταριστά muffins με πουρέ κολοκύθας

Μια τέλεια ιδέα είναι να φτιάξετε σιμιγδαλένιο χαλβά με πουρέ κολοκύθας και crumble κολοκύθας. Μπορείτε να φτιάξετε κρέμα κολοκύθας, αλλά και να την προσθέσετε στα υλικά του κέικ και να γίνει κέικ κολοκύθας! Εάν σας περισσεύει μπαγιάτικο ψωμί, υπάρχει μια πανεύκολη συνταγή για γλυκό:

Φτιάξτε μπισκότα με βρώμη και κολοκύθα

Φτιάξτε μπισκότα με βρώμη και κολοκύθα

Κόψτε το ψωμί σε μπουκιές και απλώστε το σε πυρέξ. Από πάνω θα το περιχύσετε με ένα μίγμα που θα περιέχει γάλα, κρέμα γάλακτος, 2 αυγά, 4-5 κουταλιές πουρέ κολοκύθας, βανίλια, ζάχαρη, κανέλα, λίγο λιωμένο βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο και αν θέλετε λίγο τριμμένο τζίντζερ και ξανθές σταφίδες. Ψήστε για 30′ με 35′ λεπτά στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το γλυκό από πάνω. Η συνταγή αυτή απογειώνεται με ψωμί μπριός ή τσουρέκι αντί για απλό ψωμί.

Και μια extra ιδέα!

Λαχταράτε να δοκιμάσετε το διάσημο Pumpkin Spice Latte; Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε ως την Αμερική όταν μπορείτε με απλό τρόπο να το φτιάξετε στο σπίτι σας και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας! Το βίντεο σας εξηγεί τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής: