Σπαγγέτι μπολονέζ με μανιτάρια έφτιαξε σήμερα ο Λάμπρος Βακιάρος, στην κουζίνα της εκπομπής “Στην φωλιά των Κου Κου“.
Ο γνωστός σεφ έδειξε έναν πολύ απλό τρόπο για αυτό το πεντανόστιμο γεύμα. Δείτε τα υλικά, τη συνταγή και βήμα-βήμα την εκτέλεση.
Υλικά
- 4 – 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μεσαία κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένα)
- 2 μεσαία καρότα (κομμένα σε μικρούς κύβους)
- 2 – 3 στικς σέλερι (ψιλοκομμένα)
- 700 γρ. λευκά μανιτάρια (χτυπημένα στο μούλτι για 2»-3»)
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
- 800 γρ. τομάτα κονκασέ
- 2 κούπες ζωμό λαχανικών + 3 – 4 κούπες
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 200 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
- 8 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Περιμένουμε 30’’, έως ότου εξατμιστεί η αλκοόλη και προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών και τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας σταδιακά.
- Μόλις η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει μετά τα 30 λεπτά, δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι και σε περίπτωση που έχει όξινη γεύση προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή λίγη ζάχαρη για να το φέρουμε σε ισορροπία.
- Προσθέτουμε το σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα (στην ουσία θα βράσουμε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα) και προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα ζωμού λαχανικών (περίπου 3-4 κούπες), έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά ώστε να μπορέσουν να βράσουν τα ζυμαρικά.
- Ανακατεύοντας συνέχεια και ρυθμίζοντας την ποσότητα του ζωμού, προσέχουμε περίπου στα 10 λεπτά βρασμού των ζυμαρικών, η κατσαρόλα μας να μην έχει πολλά υγρά έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε για να δώσουμε μια κρεμώδη υφή στα ζυμαρικά μας.
- Σερβίρουμε με παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.