Μια δροσερή και καλοκαιρινή χταποδοσαλάτα ετοίμασε ο Λάμπρος Βακιάρος στην κουζίνα της εκπομπής “Στη φωλιά των Κου Κου“.
Υλικά
- 1 χταπόδι περίπου 1.5 κιλό
- 80 γρ. κρέμα βαλσάμικο
- 120 γρ. ζωμό από το χταπόδι
- 120 γρ. ζωμό λαχανικών
- 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας (βρασμένα)
- 150 γρ. φινόκιο (ψιλοκομμένο)
- 120 γρ. λιαστές τομάτες (κομμένες σε λωρίδες)
- 1 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- 30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 50 – 60 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε καλά. Κόβουμε και αφαιρούμε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών.
- Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Χωρίζουμε τα πλοκάμια.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα εκτός εστίας προσθέτουμε όλο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, την κλείνουμε και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία (5-6). Σε αυτό το διάστημα το χταπόδι βγάζει τα υγρά του, για αυτό δεν προσθέτουμε νερό.
- Μόλις το χταπόδι έχει μαλακώσει το αφαιρούμε προσωρινά από την κατσαρόλα μαζί με τα υγρά και κρατάμε περίπου 1/2 κούπα από αυτά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα βαλσάμικο, τη 1/2 κούπα από τα υγρά (που κρατήσαμε) και την μισή κούπα ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια επαναφέρουμε το χταπόδι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) για περίπου 10 λεπτά μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να γλασάρει και αποσύρουμε από την εστία.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού το ψιλοκόβουμε, το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο (χταπόδι+ σάλτσα) στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.