Ο Λάμπρος Βακιάρος μαγείρεψε μια πολύ αρωματική συνταγή για σουπιές γιαχνί που είναι και νηστίσιμη. Δείτε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό σουπιές (καθαρισμένες)
- 1 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1/4 κούπας νερό
- 500 γρ. άγρια χόρτα
- 500 γρ. σπανάκι
- 1/2 ματσάκι μάραθο (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι/30 καυκαλήθρες
- Ξύσμα λεμονιού για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς στρώνουμε στο κάτω μέρος το κρεμμύδι και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τις σουπιές.
- Αν οι σουπιές είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 – 3 δακτύλων.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και πιπέρι (δεν βάζουμε αλάτι). Διαλύουμε τον πελτέ τομάτας στο νερό, το προσθέτουμε και
- αυτό στην κατσαρόλα κλείνουμε το καπάκι της και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) για 30 – 35 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν οι σουπιές. Στα μισά του χρόνου τσεκάρουμε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τα άγρια χόρτα για 1 – 2 λεπτά.
- Όταν οι σουπιές είναι έτοιμες προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια το σπανάκι σε 3 δόσεις, για να μπορέσει να χωρέσει στην κατσαρόλα. Μόλις πέσει ο όγκος του προσθέτουμε και τα ζεματισμένα αγριόχορτα.
- Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί καλά η γεύση από τις σουπιές με τα χόρτα.
- Τέλος, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μάραθο και τις καυκαλήθρες και μαγειρεύουμε για άλλα 1 – 2 λεπτά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.