Λάμπρος Βακιάρος: Τα παραδοσιακά γεμιστά του
Διατροφή

Λάμπρος Βακιάρος: Τα παραδοσιακά γεμιστά του

Λάμπρος Βακιάρος: Τα παραδοσιακά γεμιστά του

Λάμπρος Βακιάρος πλέον ζητά από το κοινό του να του πει τι θέλουν να μαγειρέψει και αυτό ήταν γεμιστά!

Έτσι παρουσίασε τα παραδοσιακά γεμιστά όπως τα φτιάχνει εκείνος “Στη Φωλιά των Κου Κου”.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα
4 μεγάλες πράσινες πιπεριές
8 τομάτες μεγάλες
25 γρ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο (ολόκληρη) + 1 (ψιλοκομμένη)
80 γρ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένα)
40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
60 γρ. + 120 γρ. + 80 γρ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
500 γρ. ρύζι γλασέ (πλυμμένο)
15 γρ. πελτέ τομάτας
120 γρ. ζωμό λαχανικών
4 πατάτες
25 – 30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί για να είμαστε σίγουροι ότι χωράνε. Δεν πρέπει να είναι πολύ στριμωγμένα για να μπορέσουμε να βάλουμε τις πατάτες στα κενά.
  • Κόβουμε το καπάκι από τις πράσινες πιπεριές και αφαιρούμε το άσπρο εσωτερικό κάτω από το καπάκι. Πετάμε τους σπόρους και το κρατάμε. Επίσης, κόβουμε τα καπάκια από τις τομάτες αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο βάζουμε σε ένα μπολ ξεχωριστά.
  • Με ένα πιρούνι καρφώνουμε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με 1/2 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις τομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το 1/3 από το δυόσμο και το 1/3 από το μαϊντανό και τα αλέθουμε ώστε να φτιάξουμε μία σάλτσα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι και αρκετό πιπέρι.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι, τον πελτέ, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με τη μισή σάλτσα και το ζωμό λαχανικών.
  • Μαγειρεύουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά ή εώς ότου απορροφηθούν τα υγρά και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τον υπόλοιπο δυόσμο και μαϊντανό, τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με το μείγμα μέχρι τα 3/4.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις στριμώχνουμε ενδιάμεσα στα λαχανικά.
  • Ραντίζουμε τα γεμιστά με το 1/3 κούπας ελαιόλαδο και κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  • Ρίχνουμε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Σκεπάζουμε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
    *Πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά στο ταψί και να έχουν αρχίσει τα λαχανικά και οι πατάτες να ξεροψήνονται.