Ο Λάμπρος Βακιάρος μπήκε, σήμερα, στην κουζίνα της εκπομπής «Στη φωλιά των Κου Κου» και έφτιαξε τάρτα με κεράσια και κραμπλ, την οποία συνόδευσε με παγωτό.
Η συνταγή
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 + 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. κρύο νερό
Για το κραμπλ
- 1/3 κούπας βούτυρο
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 3/4 κούπας αλεύρι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. baking powder
Για τη γέμιση και το σερβίρισμα
- 4 κούπες κεράσια (καθαρισμένα χωρίς κουκούτσι)
- 1 κούπα μαρμελάδα κεράσι
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. βανίλια εσάνς ή 1 βανιλίνη
- 2 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
- Σε έναν καθαρό πάγκο ή αντίστοιχα στο κάδο του μίξερ με τον γάντζο, φτιάχνουμε ένα πηγάδι με το αλεύρι. Βάζουμε στο κέντρο το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τo αυγό. Με τα δάχτυλα ή σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μας ανακατεύουμε αυτά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια, αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες και το ενώνουμε με τα υλικά στο κέντρο. Στο τέλος αυτού του βήματος θα έχουμε μία ζύμη με μικρούς κόκκους.
- Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη.
- Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού.
- Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 28 εκ., έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εύθραυστη, οπότε μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση πλάθουμε/ενώνουμε μέσα στην ταρτιέρα τα κομμάτια, ώστε να έχουμε μία ενιαία ζύμη.
- Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα ένα σκεύος που εφάπτεται. Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι βάρος ώστε να ψηθεί σωστά η ζύμη. Εάν δεν έχουμε κάποιο σκεύος, μπορούμε να απλώσουμε στη λαδόκολλα ένα πακέτο φασόλια γίγαντες.
- Ψήνουμε για 15-18 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε για άλλα 5-8 λεπτά. Όταν βγάλουμε τη τάρτα από το φούρνο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το κάτω μέρος της έχει ψηθεί γιατί αν είναι ωμό δεν θα ψηθεί όταν προσθέσουμε τη γέμιση.
Για το κραμπλ
- Σε ένα μπολ ή μια επιφάνεια εργασίας προσθέτουμε όλα τα υλικά, και με τις άκρες των δακτύλων μας πιέζουμε έως ότου το μείγμα ενσωματωθεί.
- Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι τη χρήση.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι εκτός φωτιάς προσθέτουμε τα κεράσια, τη μαρμελάδα, το χυμό λεμόνι, τη βανίλια εσάνς, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Δίνουμε μια βράση σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (5-7), ανακατεύοντας καλά για να μην μας κολλήσει.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη ψημένη βάση της τάρτας και στη συνέχεια θρυμματίζουμε το κραμπλ σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με παγωτό.
Δείτε το σχετικό βίντεο