Ψάρι, γάλα, λαχανικά: Πώς θα ξεχωρίσετε αν είναι φρέσκα; Μπορείτε να τα καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης:
Διατροφή

Ψάρι, γάλα, λαχανικά: Πώς θα ξεχωρίσετε αν είναι φρέσκα; Μπορείτε να τα καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης:

Ψάρι, γάλα, λαχανικά: Πώς θα ξεχωρίσετε αν είναι φρέσκα; Μπορείτε να τα καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης:

Η  διαφορά «ημερομηνίας λήξης» από το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Έχετε αναρωτηθεί πόσο φρέσκα είναι τα τρόφιμα που αγοράζετε; Μπορείτε να πιείτε το γάλα μετά την ημερομηνία λήξης; Πώς ξεχωρίζουμε αν το ψάρι είναι φρέσκο;

Ο οδηγός μας θα σας φανεί έξτρα χρήσιμος!

Η  διαφορά «ημερομηνίας λήξης» από το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Η «ημερομηνία λήξης ή ανάλωση έως» σας λέει μέχρι πότε μπορεί να φαγωθεί το προϊόν, χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.

Η «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αναφέρει μέχρι πότε το προϊόν διατηρεί την μέγιστη ποιότητά του (άρα μπορεί να καταναλωθεί και μετά την ημερομηνία αυτή).

Πολλά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και αφότου έχουν λήξει αρκεί να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις στη γεύση και την όψη τους.

Για παράδειγμα ένα γιαούρτι που λήγει 11/10 μπορεί να είναι βρώσιμο ακόμα και ένα μήνα μετά την ημερομηνία αυτή, αρκεί να μην δείτε μούχλα στην επιφάνειά του ή να μην έχει ξινίσει η γεύση του.

Πώς ξεχωρίζω αν είναι φρέσκο;

Ψάρια

Τα φρέσκα ψάρια δεν έχουν ποτέ έντονη οσμή ψαριού, δηλαδή ψαρίλας, παρά μόνο ένα άρωμα σαν θάλασσα.

Το φρέσκο ψάρι όταν πατάτε με το δάχτυλό σας την επιφάνειά του δεν μένει το αποτύπωμα στο δέρμα του (επανέρχεται το βαθούλωμα), έχει διαυγή, καθαρά μάτια και τα βράγχιά του είναι κόκκινα ή ροζ.

Οστρακοειδή

Ο πιο εμπειρικός τρόπος να τσεκάρετε τη φρεσκάδα οστρακοειδών όπως στρείδια, χτένια, γυαλιστερές είναι όταν τα ανοίξετε να ρίξετε λεμόνι. Αν το όστρακο είναι ζωντανό και κουνηθεί τότε είναι φρέσκο κατάλληλο προς βρώση.

Στα μύδια ο πιο ασφαλής τρόπος να τσεκάρετε τη φρεσκάδα τους είναι να τα αχνίσετε ή να τα βράσετε. Όσα ανοίξουν κατά τη διαδικασία είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Τα κλειστά πρέπει να πεταχτούν.

Σε κάθε περίπτωση, τα οστρακοειδή, όπως τα ψάρια, δεν πρέπει να έχουν δυσάρεστη οσμή ψαρίλας ή σαπίλας που τα κάνει ακατάλληλα για κατανάλωση.

Γάλα

Τα βασικά κριτήρια για τη φρεσκάδα του γάλακτος είναι η μυρωδιά, η γεύση, το χρώμα και φυσικά η ημερομηνία λήξης.

Ένα ποτήρι γάλα είναι λευκό (κιτρινωπό πολύ ελαφρά σε κάποια πιο παχιά γάλατα), δεν ξινίζει η γεύση του, δεν κόβει όταν το βράσετε ή όταν το βάλετε στο ποτήρι.

Μετά την ημερομηνία λήξης του, ένα φρέσκο μπουκάλι γάλα αν δεν έχει ανοιχτεί μπορεί να διατηρείται φρέσκο. Θα το καταλάβετε από όλα τα παραπάνω.

Τα μακράς διαρκείας γάλατα έχουν άλλες προδιαγραφές και διατηρούνται πολύ μεγαλύτερο διάστημα κλειστά. Αν ανοιχτούν όμως πρέπει και αυτά να καταναλωθούν εντός εύλογου διαστήματος μερικών ημερών.

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα

Ένας ασφαλής τρόπος να καταλάβετε αν τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε είναι φρέσκα είναι το κοτσάνι τους, σε όσα έχουν.

Μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, καρότα πρέπει να έχουν πράσινο κοτσάνι και όχι μαραμένο ή καφετί, που σημαίνει ότι είναι φρεσκοκομμένα από το χωράφι.

Στα φυλλώδη λαχανικά όπως τα χόρτα, τα μαρούλια, τα παντζάρια κλπ, και πάλι τα φύλλα δείχνουν τη φρεσκάδα που πρέπει να έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, όχι κιτρινάδες και σίγουρα όχι μαραμένα.

Αντίστοιχα σε φρούτα με κοτσάνι όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα σταφύλια, πορτοκάλια, κεράσια, φράουλες ακόμη και στα καρπούζια και στα πεπόνια το κοτσάνι καθορίζει πόσο φρέσκα είναι. Ένα πράσινο και μαλακό κοτσάνι (ή φυλλαράκι όπως στις φράουλες) δείχνει ότι το φρούτο δεν έχει μείνει πολύ καιρό σε ψυγεία).

Κρέας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καταλάβετε το φρέσκο κρέας.

Αρχικά το χρώμα του. Ένα κομμάτι καλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο, σπάλα κ.ο.κ.) έχει ζωηρό, κόκκινο χρώμα. Δεν έχει ύποπτα σημεία που να μαυρίζουν έντονα ή ακόμα χειρότερα να… πρασινίζουν.

Το μπαγιάτικο κρέας έχει το χρώμα μιας… μελανιάς και φυσικά μυρίζει άσχημα.

Και στο κρέας ισχύει το τεστ των ψαριών με το δάχτυλο. Αν πιέσετε ένα σημείο πάνω στο κρέας πρέπει να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση και να μην παραμείνει το βαθούλωμα.

Όμως, στις μέρες μας, έχει πολύ μεγάλη αξία η προέλευση του κρέατος. Προτιμάτε μικρές φάρμες και ελληνικά προϊόντα από πιστοποιημένα κρεοπωλεία αντί για άγνωστης προέλευσης ξενικό κρέας.

Καλύτερα να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα κρέατος εγγυημένα καλού παρά κακής ποιότητας.