Περίεργα

“Χειμωνικό”: Το ιδιαίτερο έθιμο της Κέρκυρας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

“Χειμωνικό”: Το ιδιαίτερο έθιμο της Κέρκυρας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζεται σήμερα στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Τέτοια μέρα τελείται λιτανεία στην Κέρκυρα που ξεκινά στις 11.30 το πρωί, από τον Μητροπολιτικό ναό και ακολουθεί πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, στα μεγάλα καντούνια της Παλαιά Πόλης και στην πλατεία Σπιανάδα στο Λιστόν, με συνοδεία των φιλαρμονικών της πόλης, κλήρου και αρχών και λαού που ακολουθεί.

Το “χειμωνικό”

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον ναό μοιράζεται σε όλους τους πιστούς το «χειμωνικό» δηλαδή ένα κομμάτι καρπούζι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έθιμο. Το «χειμωνικό» μοιράζεται στη μνήμη του Αγίου Βλάσιου, αρχιεπισκόπου Σεβαστείας, που μαρτύρησε στα χρόνια του διωγμού του Λικινίου.

Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού, που μοιράζεται μέσα στο καταχείμωνο, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Βλασίου.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο Άγιος Βλάσιος, που ήταν γιατρός, την παραμονή του μαρτυρίου του, και ενώ η επιδημία του λοιμού «θέριζε» τον κόσμο, ζήτησε να του φέρουν καρπούζια και αφού τα ευλόγησε τα μοίρασαν στα παιδιά όπου τελικά και θεραπεύθηκαν από την αρρώστια.

Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του το «χειμωνικό» και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Exit mobile version