Γιατί τα περισσότερα μωρά γεννιούνται τη νύχτα;
Περίεργα

Γιατί τα περισσότερα μωρά γεννιούνται τη νύχτα;

Γιατί τα περισσότερα μωρά γεννιούνται τη νύχτα;

Και ποια είναι η πιο συνηθισμένη μέρα για να γεννηθούν;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μωρά -που γεννιούνται κατά κύριο λόγο φυσιολογικά- έρχονται στον κόσμο κυρίως νύχτα;

Πολλοί γονείς ίσως έχουν να πουν μια ιστορία για το παιδί τους που αποφάσισε να έρθει στον κόσμο μόλις έπεσε το σκοτάδι!

Υπάρχει όμως επιστημονική εξήγηση για αυτό;

Όλα ξεκινούν από την εποχή των σπηλαίων και των Μαμούθ

Μπορεί να υπάρχει ένας εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα μωρά μας γεννιούνται τη νύχτα. Ίσως ήταν πιο ασφαλές για τους προγόνους μας να γεννήσουν τη νύχτα, όταν μαζεύονταν άλλοι άνθρωποι από τις φυλές τους και θα μπορούσαν να προσφέρουν στη νέα μαμά περισσότερη προστασία και βοήθεια. Η νύχτα μπορεί να ήταν μια ασφαλέστερη στιγμή για να γεννήσει μία γυναίκα χωρίς να φοβάται τα αρπακτικά.

Το σώμα της μητέρας προσαρμόζεται καλύτερα τη νύχτα

Οι ορμόνες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο γιατί τα μωρά θέλουν να βγουν στον κόσμο τη νύχτα. Η μελατονίνη, αυτή η ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε, βοηθά επίσης στην έναρξη του τοκετού.

Τι κι αν στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν; Η ποσότητα της μελατονίνης αυξάνεται μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτή η ορμόνη κάνει τις συσπάσεις ισχυρότερες όταν συνδυάζεται με την ορμόνη της γέννησης, την ωκυτοκίνη.

Η μέθοδος που θα γεννηθεί το μωρό παίζει ρόλο

Σύμφωνα με ερευνητές, η πλειοψηφία των μωρών στις ΗΠΑ γεννιούνται μεταξύ 1 π.μ. και 7 π.μ.

Οι επιστήμονες έχουν μια εξήγηση για αυτόν τον κανόνα. Τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά, χωρίς παρέμβαση, βλέπουν τον κόσμο σε ένα μοτίβο νύχτας/ημέρας. Τα μωρά, που γεννιούνται με καισαρική τομή, γεννιούνται πιο συχνά το πρωί και υπάρχουν πολύ λίγες γεννήσεις με καισαρική το βράδυ.

Ποια μέρα της εβδομάδας προτιμούν τα μωρά;

Σύμφωνα με μελέτες, η πλειονότητα των μωρών στις ΗΠΑ γεννιούνται Τρίτη και τα λιγότερα Κυριακή. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι οι γεννήσεις το Σάββατο και την Κυριακή είναι πιο πιθανό να συμβούν αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί από ό,τι οι γεννήσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή.