4 τρόποι για να χτίσετε οικειότητα σε μια σχέση!
Ψυχολογία

4 τρόποι για να χτίσετε οικειότητα σε μια σχέση!

4 τρόποι για να χτίσετε οικειότητα σε μια σχέση!

Γιατί είναι τόσο σημαντική για να μακροημερεύσετε;

Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την οικειότητα, την εξισώνουν με τη… βαρεμάρα ή κάποιοι με το σεξ.

Παρόλο που το σεξ μπορεί να είναι μια οικεία δραστηριότητα σε μία σχέση, οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες.

Η οικειότητα υπερβαίνει κατά πολύ τη σωματική επαφή και είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά τα ζευγάρια να δεθούν σε μια σχέση.

Η αληθινή οικειότητα είναι η οικοδόμηση και η διατήρηση συναισθηματικών και ψυχικών συνδέσεων εκτός από τις σωματικές.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και ειδικός σχέσεων, Lauren House, μοιράστηκε τρόπους με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν οικειότητα στις σχέσεις τους, πέρα ​​από την κρεβατοκάμαρα.

Η House έχει καθοδηγήσει πάνω από 3.000 singles και ζευγάρια κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Σύμφωνα με αυτήν, η οικειότητα μπορεί να βιωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: φυσική οικειότητα, συναισθηματική οικειότητα, εγκεφαλική οικειότητα και πνευματική οικειότητα.

«Η οικειότητα είναι ένας σύνδεσμος, που δημιουργεί έναν δεσμό μεταξύ των ανθρώπων σε ένα βαθύ και ριζωμένο επίπεδο», λέει η House .

«Μέσα σε μια ρομαντική σχέση, κάθε σύντροφος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, σέξι και εμφανίσιμος. Βρείτε το χρόνο για να δημιουργήσετε οικειότητα, αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο. Το κλειδί είναι να καταβάλετε προσπάθεια και να στηριχτείτε σε αυτό» αναφέρει.

Τι προτείνει λοιπόν;

Σχεδιάστε βραδιές ραντεβού

Δεν χρειάζεται όλες οι βραδιές ραντεβού  να είναι σε ρομαντικά εστιατόρια ή διασκεδαστικές εκδρομές. «Κάντε μια προσπάθεια το βράδυ του ραντεβού», λέει. «Ντυθείτε ακόμα κι αν είστε στο σπίτι, ανάψτε τα κεριά, βγάλτε τα ωραία σερβίτσια και φτιάξτε ατμόσφαιρα». Το να προσπαθήσετε να περάσετε χρόνο με τον σύντροφό σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ιδιαίτερη συνθήκη όπου η σχέση σας μπορεί να αναπτυχθεί.

Μιλήστε με τον/την σύντροφό σας

Το να έχετε ενδιαφέρουσες και βαθιές συζητήσεις με τον σύντροφό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε οικειότητα, σύμφωνα με την House. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου στον/στην  σύντροφό σας για διάφορα θέματα και ενσωματώστε αυτές τις περίεργες συζητήσεις στα ραντεβού σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προτροπές έναρξης συνομιλίας για να αναδείξετε θέματα που δεν έχετε συζητήσει πριν ή μπορείτε να βασιστείτε σε συζητήσεις στις οποίες είχατε προηγουμένως εμπλακεί κάνοντας περαιτέρω ερωτήσεις. Το θέμα είναι να απαντάτε στις ερωτήσεις ανοιχτά, με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο κρίσης.

Να γελάτε

Ένα ζευγάρι που πραγματικά ευδοκιμεί είναι αυτό που μπορεί να αστειεύεται και να γελάει, ακόμα και ο ένας με τον άλλον. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικ , σύμφωνα με τη House, είναι ένας τρόπος να βελτιώσετε τη σχέση σας, εάν το κάνετε στρατηγικά.

«Είναι σημαντικό η αίσθηση του χιούμορ σας να συνδυάζεται, διαφορετικά μπορεί να προσβληθείτε, να αμυνθείτε, να νιώσετε πληγωμένοι ή να κλείσετε», λέει.  Εξίσου σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι και ο αυτοσαρκασμός. Μη διστάζετε λοιπόν να αυτοσαρκάζεστε και με αυτόν τον τρόπο δίνετε βήμα και στο σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

Υιοθετήστε κοινές δραστηριότητες

Εκτός από τη συζήτηση, μπορείτε να υιοθετήσετε μια κοινή δραστηριότητα με το έτερον ήμισυ. Το να βρίσκεστε σε έναν κοινό χώρο και να μην αισθάνεστε την ανάγκη να τον γεμίσετε με λέξεις μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση ηρεμίας και άνεσης με τον σύντροφό σας.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να διαβάσετε μαζί, να πηγαίνετε σινεμά ή να κάνετε κάποιο σπορ ακόμα και απλούς περιπάτους.

Το κλειδί για την οικειότητα είναι να καταβάλετε προσπάθεια γιατί αυτό  δείχνει τη συναισθηματική επένδυση που έχετε στις ανάγκες του συντρόφου σας.

Έτσι, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που επιλέγετε, το να είστε παρόντες και να τονίζετε με τις πράξεις σας ότι εκτιμάτε και σέβεστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου σας, αναμφίβολα θα ενισχύσει την οικειότητα δημιουργώντας έναν χώρο αγάπης και κατανόησης.