Έρευνα: Πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί οι νέοι μετά την καραντίνα
Ψυχολογία

Έρευνα: Πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί οι νέοι μετά την καραντίνα

Έρευνα: Πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί οι νέοι μετά την καραντίνα

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία;

Νέα ευρωπαϊκή έρευνα αναφέρει ότι οι νέοι κάτω των 35 ετών έγιναν πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας για να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) και έλαβαν μέρος 85.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν κλιμακωτή επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους μετά το σαρωτικό κύμα του Covid-19.

Το 16% απάντησε ότι ήταν μόνοι τους “συνέχεια ή κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” της καραντίνας. Πριν ξεσπάσει η κρίση, μόνο το 6% αυτοχαρακτηριζόταν “μοναχικό” στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των νέων κάτω των 35 ετών, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 20%, από 4% που ήταν προηγουμένως.

“Αυτό προφανώς υποδηλώνει ότι οι νέοι αισθάνονται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από τους περιορισμένους σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς ακυρώθηκαν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και αδυνατούσαν να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς έξω από το σπίτι τους”, σύμφωνα με το Eurofound.

Οι νεότεροι ενήλικες ανέφεραν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χαράς και ικανοποίησης σε σχέση με τους μεγαλύτερους, αν και εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Στην έρευνα διαπιστώθηκαν και διαφορές μεταξύ των χωρών που μπορεί να αντικατοπτρίζουν το πόσο μεγάλο διάστημα έμειναν οι πολίτες σε καραντίνα ή πόσο σοβαρή ήταν η κρίση. Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ενώ η μοναξιά είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους Γάλλους.

Η απαισιοδοξία για το μέλλον “χτυπά” κόκκινο

Μόλις το 46% των πολιτών δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ποσοστό μειωμένο κατά 18% σε σύγκριση με μια αντίστοιχη έρευνα του 2016. Ο βαθμός αισιοδοξίας έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

Ένας στους τέσσερις είπαν ότι έχασαν τη δουλειά τους, προσωρινά ή μόνιμα, με τους νέους άνδρες να πλήττονται περισσότεροι. Οι μισοί είπαν ότι μειώθηκαν οι ώρες εργασίας τους.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (40%) χαρακτήρισαν “χειρότερη” την οικονομική κατάστασή τους τώρα σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και πάνω από τους μισούς ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους χωρίς εισόδημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ