Instagram: Καταργεί φίλτρο “πλαστικής ομορφιάς” για λόγους ψυχικής υγείας
Ψυχολογία

Instagram: Καταργεί φίλτρο “πλαστικής ομορφιάς” για λόγους ψυχικής υγείας

Instagram: Καταργεί φίλτρο “πλαστικής ομορφιάς” για λόγους ψυχικής υγείας

Το Instagram φέρεται ότι θα καταργήσει φίλτρα για τα πρόσωπα που οι χρήστες χρησιμοποιούσαν για να δείχνουν σαν να έχουν κάνει κάποια πλαστική επέμβαση.

Το νέο ανακοίνωσε στο Facebook η εταιρεία που κατασκευάζει αυτά τα φίλτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία επανεξετάζει τις υπάρχουσες πολιτικές της που σχετίζονται με το ευ ζην, εξηγώντας ότι θέλει όσοι χρησιμοποιούν τα φίλτρα να βιώνουν μία θετική εμπειρία.

Αναφέρεται επίσης ότι η εταιρεία “αφαιρεί όλα τα φίλτρα που σχετίζονται με πλαστικές επεμβάσεις από το Instagram Effect Gallery” και “ματαιώνει την έγκριση κάθε φίλτρου που σχετίζεται με πλαστικές μέχρι νεωτέρας”.

Το πότε ακριβώς θα αφαιρεθούν αυτά τα φίλτρα δεν έγινε γνωστό, γεγονός όμως είναι ότι τουλάχιστον στο Twitter η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους χρήστες.

Είναι ενδεικτικό ότι φίλτρα της Spark AR χρησιμοποίησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες τη χρονιά που μας πέρασε.

Κινδυνεύει η ψυχική υγεία των εφήβων από τα social media

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία των εφήβων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, η άνω των τριών ωρών καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με κακές συνήθειες ύπνου.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι στη Βρετανία που χρησιμοποιούσαν τα social media πάνω από τρεις ώρες την ημέρα είχαν προβλήματα στο πρόγραμμα ύπνου τους.

Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 11.872 εφήβους που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 2000 και του 2002. Αυτοί ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, WhatsApp) καθώς και τις τυπικές συνήθειες ύπνου τους (ώρα βραδινού ύπνου και αφύπνισης σχολικές μέρες και σαββατοκύριακα, πόση ώρα τους έπαιρνε να καταφέρουν να κοιμηθούν και το πόσο δυσκολεύονταν να ξανακοιμηθούν αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Βρέθηκε ότι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου ήταν 70% πιθανότερο να κοιμούνται μετά τις 11 τις καθημερινές και μετά τα μεσάνυχτα τις μέρες που δεν είχαν σχολείο συγκριτικά με τους χρήστες μέσου επιπέδου.

Επίσης τόσο οι χρήστες υψηλού όσο και εκείνοι πολύ υψηλού επιπέδου ξυπνούσαν πιο αργά (μετά τις 8 πμ.) τις μέρες που είχαν σχολείο σε σχέση με τους χρήστες μέσου επιπέδου, ενώ οι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην επέλευση του ύπνου αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα social media περισσότερο από τα αγόρια.

Από την άλλη, οι χρήστες χαμηλού επιπέδου είχαν λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά, εύρημα που ενισχύει την υπόθεση ότι η χρήση των social media συνδέεται με τις συνήθειες ύπνου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά τους ερευνητές, ιδιαίτερα για τις σχολικές μέρες, καθώς ο περιορισμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο καλή ψυχική υγεία.