«Να είσαι ο εαυτός σου»: Γιατί είναι η χειρότερη επαγγελματική συμβουλή;
Ψυχολογία

«Να είσαι ο εαυτός σου»: Γιατί είναι η χειρότερη επαγγελματική συμβουλή;

«Να είσαι ο εαυτός σου»: Γιατί είναι η χειρότερη επαγγελματική συμβουλή;

Το λέει και η επιστήμη!

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς συμβουλές που ακούει κανείς όταν πηγαίνει για μια συνέντευξη ή ξεκινάει μια καινούρια δουλειά είναι «να είσαι ο εαυτός σου». Η συγκεκριμένη συμβουλή εντοπίζεται και σε άλλες παραλλαγές όπως «να είσαι αυθεντικός», «να είσαι αυθόρμητος», «μην σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι». Η αλήθεια είναι ότι ακούγονται πολύ ελκυστικές, κατά πόσο είναι όμως εφικτές;

Σκεπτόμενοι την πορεία του Elon Musk, του Donald Trump, της Kim Kardashian, του Steve Jobs, της Madonna αλλά και πολλών άλλων ισχυρών προσωπικοτήτων, συνειδητοποιεί κανείς ότι το εγγενές επαναστατικό πνεύμα τους, ο αυθορμητισμός και σε πολλές περιπτώσεις η προκλητικότητα ελάχιστα τους έχει στοιχίσει. Θα έλεγε κανείς ότι κέρδισαν πλήθος fans και κατάφεραν να ανελιχθούν επαγγελματικά με μεγάλη επιτυχία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί έξω μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν, ας συμφωνήσουμε όμως πως ανάμεσά τους υπήρξε και το κοινό χαρακτηριστικό του «εξαιρετικού ταλέντου» και όχι απλά η συμβουλή «να είσαι ο εαυτός σου».

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο στον χώρο της δουλειάς. Ψυχολόγοι μελέτησαν δείγμα 533 εθελοντών για να δουν πως οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν στις κοινωνικές τους επαφές και να μελετήσουν πόσο πολύ οι άνθρωποι ανοίγονται στις καθημερινές διαπροσωπικές σχέσεις τους.

Σύμφωνα με αυτό οι άνθρωποι είναι περισσότερο ο εαυτός τους με τον σύντροφό τους, ακολουθούν οι φίλοι, οι γονείς ενώ τελευταία στην λίστα έρχεται η δουλειά.

Η επιλογή αυτή αποδεικνύεται σοφή αφού όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στον σύντροφο, στους φίλους και την οικογένεια τους είναι υγιέστεροι και δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους. Αντίστοιχα, αυτοί που λένε αυτό που σκέφτονται στους συναδέλφους τους δεν νιώθουν καλά στον εργασιακό τους χώρο αλλά ούτε και είναι αυτοί που παίρνουν την προαγωγή.

«Ακούμε καθημερινά τους γκουρού αυτοβοήθειας να λένε πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να είσαι ο εαυτός σου, αυτό όμως δεν ισχύει στο περιβάλλον της δουλειάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr Oliver Robinson του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς.

Σε μερικές περιπτώσεις ένα ευγενικό χαμόγελο ή η διακριτική σιωπή μπορεί να είναι πιο εποικοδομητικό για την πρόοδο αλλά και την ηρεμία σου στην δουλειά από το να πεις αυτό που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι στους συναδέλφους σου. Το λέει και η επιστήμη!