Νέα μελέτη για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας: Μοναξιά, κατάθλιψη και αυτοκτονικός ιδεασμός
Ψυχολογία

Νέα μελέτη για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας: Μοναξιά, κατάθλιψη και αυτοκτονικός ιδεασμός

Νέα μελέτη για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας: Μοναξιά, κατάθλιψη και αυτοκτονικός ιδεασμός

Τι μπορείς να κάνεις;

Η πανδημία της νόσου Covid-19 αλλά και τα μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν επηρεάσει ποικιλοτρόπως το κοινωνικό σύνολο. Τα νέα δεδομένα στην εργασία, οι οικονομικές αλλαγές αλλά και ο φόβος, απειλούν έμμεσα αλλά και άμεσα την ψυχική υγεία των πολιτών.

Μια από τις σημαντικότερες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νέας πανδημίας σχετίζεται με τη διακοπή των κοινωνικών επαφών. Σε μια δύσκολη εποχή για όλους, η πρόσβαση στην προσωπική κοινωνική υποστήριξη είναι σχεδόν αδύνατη.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί αναφέρουν ότι κυριεύονται από αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.

Μια νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον ψυχίατρο Killgore και τους συνεργάτες του, αντικατοπτρίζει μια μεγάλη τάση επιδείνωσης της ψυχικής υγείας σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα η ψυχιατρική έρευνα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ραγδαία αισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης αλλά και οι αυτοκτονικές σκέψεις.

Σύμφωνα με το Psychology Today οι ερευνητές χορήγησαν ερωτηματολόγια σε 1013 ανθρώπους από 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 94% των ερωτηθέντων νιώθουν ασφάλεια παραμένοντας σπίτι, ωστόσο το 64% αυτών παραδέχτηκε ότι το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης είναι πολύ έντονο.

Τα μοναχικά άτομα, σε σύγκριση με τα μη μοναχικά άτομα, ήταν σημαντικά πιο καταθλιπτικά ενώ το 55% των μοναχικών συμμετεχόντων και το 15% των μη μοναχικών ατόμων πληρούσαν τα κριτήρια για μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Επίσης το 5% των μη μοναχικών ατόμων και το 35% των μοναχικών ερωτηθέντων ενέκρινε έναν βαθμό αυτοκτονικού ιδεασμού.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν: «Το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως λόγω των τεράστιων οικονομικών πιέσεων που προκαλούνται από τις πρόσφατες απώλειες θέσεων εργασίας και τις γενικότερες εξελίξεις».

Συστάσεις για τη διαχείριση του άγχους

  1. Να θυμάστε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Είναι φυσιολογικό να βιώνεις αγωνία. Το να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν πρέπει να αισθάνεσαι έτσι μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της αγωνίας και του πόνου. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν χρήσιμους τρόπους αντιμετώπισης, ωστόσο, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο μόνος-η και αποσυνδεδεμένος-η από το κοινωνικό σύνολο.
  2. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα συναισθήματα της μοναξιάς προτού προκαλέσουν ολοένα και πιο σοβαρή κατάθλιψη. Πως; Γίνε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης στο διαδίκτυο. Εναλλακτικά, κάλεσε και συνομίλησε τακτικά με υποστηρικτικά άτομα της ζωής σου, είτε είναι φίλοι, μέλη της οικογένειας, συγγενείς ή ακόμη και συνεργάτες. Η αλληλεπίδραση με άλλους (π.χ. γείτονες), από απόσταση ασφαλείας, μπορεί επίσης να μειώσει τη μοναξιά.
  3. Μην διστάσεις να αναζητήσεις θεραπεία ψυχικής υγείας εάν τα προβλήματα γίνουν σοβαρά. Διατίθενται επίσης διάφοροι διαδικτυακοί ενημερωτικοί πόροι για το COVID-19 και την ψυχική υγεία.
  4. Αν και η πανδημία COVID-19 είναι διαφορετική από άλλες προκλήσεις που έχεις αντιμετωπίσει στο παρελθόν, πολλές από τις ίδιες στρατηγικές που χρησιμοποίησες προηγουμένως μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις με επιτυχία την κατάσταση.