Τεχνολογία: Ανεξέλεγκτη η πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο
Ψυχολογία

Τεχνολογία: Ανεξέλεγκτη η πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο

Τεχνολογία: Ανεξέλεγκτη η πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο

Το 59% των παιδιών κάτω των δέκα ετών έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά οι μισοί γονείς (το 48%) ανησυχούν για το περιεχόμενο που βλέπουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, όπως προκύπτει από έρευνα της devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 57% των γονέων επιτρέπουν στα παιδιά τους περιορισμένη χρήση του διαδικτύου.

Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων – έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δικές τους προσωπικές συσκευές (smartphones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχουν απόλυτη αυτονομία στη χρήση, με προσωπικό κωδικό πρόσβασης ανεξάρτητο από τους γονείς.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα -περίπου ένα στα πέντε- αποκτούν ελεύθερη χρήση του ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό.

Πάνω από τους μισούς γονείς δίνουν τις δικές τους συσκευές στα παιδιά τους!

Το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του ίντερνετ, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο όσο και για τη χρήση των συσκευών.

Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο ίντερνετ από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

Μόνο οι μισοί γονείς ανησυχούν για το αν το σερφάρισμα είναι κατάλληλο για τα παιδιά τους!

Καθώς, ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες, με κυριότερη το ακατάλληλο ή μη νόμιμο υλικό, το 48% των γονέων ανησυχούν για το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά τους σερφάροντας.

Στη δεύτερη θέση των κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο, που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.

Ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνουν οι γονείς

Τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων, δεν φαίνονται αρκετά: Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) μέχρι πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) ή και ακόμη πιο σύνθετα όπως η εγκατάσταση προγράμματος γονικού ελέγχου που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του ίντερνετ (9,9%).

Αν και το 59% των παιδιών χρηστών είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για παρακολούθηση (streaming) ταινιών και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου, παρόλο που ζούμε στην εποχή των «χάκερς» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ