Το γέλιο δίνει ζωή! Τι αποκαλύπτει, όμως, για τον χαρακτήρα σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους;
Ψυχολογία

Το γέλιο δίνει ζωή! Τι αποκαλύπτει, όμως, για τον χαρακτήρα σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους;

Το γέλιο δίνει ζωή! Τι αποκαλύπτει, όμως, για τον χαρακτήρα σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους;

Το γέλιο είναι ένας τρόπος για να ξέρουμε αν ένα άτομο είναι ευτυχισμένο.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν επίσης ότι το γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε περισσότερα για τους άλλους και τον εαυτό μας. Αυτό έχει αποδειχθεί από ψυχολόγους και ερευνητές που μελετούν το γέλιο εδώ και αρκετό καιρό.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν περισσότερα να αποκρυπτογραφήσουμε στο γέλιο από το αν απλώς  είναι κάποιος  ευτυχισμένος ή όχι.

Τα δύο είδη γέλιου

Αρχικά υπάρχουν 2 είδη γέλιου. Το πρώτο είναι το αυθόρμητο γέλιο και χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη αντίδραση σε κάτι που μας κάνει να γελάμε – όπως ένα ξεκαρδιστικό αστείο. Παράγει έναν έντονο ήχο που είναι δύσκολο να περιοριστεί .

Από την άλλη, το «εθελοντικό» γέλιο παράγεται με έναν εσκεμμένο ήχο και είναι το είδος του γέλιου που δημιουργείται όταν θέλετε να αντιδράσετε ευγενικά σε ένα μη πετυχημένο αστείο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εθελοντικό γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε καλύτερα το άτομο που γελάει, καθώς παράγεται με σκόπιμο και ελεγχόμενο τρόπο.

Με ποιον κωμικό ταυτίζεστε;

Έχετε έναν συγκεκριμένο φίλο ή έναν αγαπημένο κωμικό που πάντα σας κάνει να γελάτε;

Η επιστήμη λέει ότι το γέλιο με συγκεκριμένα άτομα είναι πιθανότατα λόγω οικειότητας. Συχνά βρίσκουμε κάποια  αστεία, πιο αστεία αν τα λέει κάποιος που ξέρουμε, όπως ένας φίλος ή ένας διάσημος κωμικός.

Γέλιο και κοινωνικότητα

Σύμφωνα με τον Robert Provine, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάσουμε με κάτι όταν συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με άλλους ανθρώπους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι δεν είναι τα αστεία αυτά καθαυτά  που μας κάνουν να γελάμε αλλά κυρίως  είναι ο τρόπος μας να αντιδράσουμε στους άλλους για να τους δείξουμε ότι τους συμπαθούμε και τους κατανοούμε.

Γέλιο και σχέση

Σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Berkeley, ο ψυχολόγος Bob Levenson ζήτησε από τα ζευγάρια που συμμετείχαν να μιλήσουν για ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό που τους ενοχλεί  στον σύντροφό τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν τα ζευγάρια χρησιμοποιούσαν το γέλιο και χαμογελούσαν στις συζητήσεις τους, ένιωθαν καλύτερα.

Ανέφεραν επίσης ότι ήταν πιο ικανοποιημένοι στη σχέση τους και έμεναν περισσότερο ενωμένοι στις δύσκολες καταστάσεις του κοινού τους βίου.