Αφήστε το tablet και πιάστε τα βιβλία αν θέλετε να έρθετε κοντά στα παιδιά σας!
Ψυχολογία

Αφήστε το tablet και πιάστε τα βιβλία αν θέλετε να έρθετε κοντά στα παιδιά σας!

Αφήστε το tablet και πιάστε τα βιβλία αν θέλετε να έρθετε κοντά στα παιδιά σας!

Τα παιδιά αναπτύσσουν ισχυρότερους δεσμούς με τους γονείς τους, όταν αυτοί τους διαβάζουν ιστορίες από βιβλία παρά από tablet, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε  στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Τα τελευταία χρόνια οι γονείς όλο και περισσότερο διαβάζουν στα παιδιά τους από tablet αντί για βιβλία.

Σύμφωνα με την Τίφανι Μούζνερ, αναπτυξιακή και συμπεριφορική παιδίατρο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Ανν Άρμπορ του Μίσιγκαν και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου, “πρόκειται για μια συσκευή που είναι σχεδιασμένη για προσωπική χρήση, οι πιθανότητες ύπαρξης στιγμών σύνδεσης κατά τη χρήση της είναι ιδιαίτερα περιορισμένες”.

Για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος, οι μελετητές εξέτασαν 37 ζεύγη παιδιών – γονέων.

Διεξήχθη ένα πείραμα τα οποίο χωρίστηκε σε τρία μέρη: οι γονείς διάβαζαν στα παιδιά τους μια ιστορία από ένα εξελιγμένο tablet τελευταίας τεχνολογίας, ένα βασικό μοντέλο και ένα έντυπο βιβλίο.

Όλα τα παιδιά ήταν από 24 έως 36 μηνών και δεν είχαν αναπτυξιακά ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη έλαβε χώρα σε ένα εργαστήριο το οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να μοιάζει με σαλόνι και περιλάμβανε καναπέδες και ένα κουτί με τρία βιβλία, ένα έντυπο και δύο ηλεκτρονικά, τα οποία ήταν εκτός του πεδίου που θα μπορούσε να προσεγγίσει το παιδί.

Υπήρχαν μονόδρομοι καθρέφτες και βιντεοκάμερες για τη διευκόλυνση των ερευνητών. Αυτοί οι τελευταίοι έλαβαν επίσης υπόψη τους τις θέσεις που έπαιρναν τα παιδιά κατά το διάβασμα του βιβλίου αλλά και δημογραφικά στοιχεία των γονέων.

Από την ανάλυση του βιντεοσκοπημένου υλικού διαπιστώθηκε ότι όταν οι γονείς διάβαζαν από tablet ήταν 3,3 φορές πιθανότερο τα παιδιά να κάθονται με έναν τρόπο σαν να διαβάζουν μόνα τους συγκριτικά με την περίπτωση που οι γονείς τους διάβαζαν από έντυπο βιβλίο.

Ήταν επίσης πιο πιθανό τα παιδιά να επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν το tablet μόνα τους απομακρύνοντας τα χέρια των γονιών τους σε σχέση με τα βιβλία

Παράλληλα, όταν οι γονείς διαβάζουν από tablet είναι λιγότερο πιθανό να χρωματίζουν τη φωνή τους και να κάνουν την ιστορία να μοιάζει ζωντανή, ερχόμενοι έτσι πιο κοντά με τα παιδιά τους.

Αντίθετα, η χρήση της τεχνολογίας ενισχύει τις ελεγκτικές συμπεριφορές με τους γονείς να χειρίζονται μόνοι τους τα tablets σπρώχνοντας τα χέρια των παιδιών μακριά και τα παιδιά να προσπαθούν να τα αρπάξουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ