10 απίστευτα πράγματα που έχει αποδείξει η επιστήμη
Viral

10 απίστευτα πράγματα που έχει αποδείξει η επιστήμη

10 απίστευτα πράγματα που έχει αποδείξει η επιστήμη

Το γνωρίζατε ότι το χταπόδι έχει 9 εγκεφάλους και ότι η γλώσσα μας έχει.. όσφρηση;

Πολλά είναι τα μυστήρια που αφορούν τη Γη και τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτήν και οι επιστήμονες συνεχώς ανακαλύπτουν νέα δεδομένα ή επιβεβαιώνουν αυτά που υποψιάζονται. ]

Για παράδειγμα γνωρίζατε ότι το χταπόδι έχει 9 εγκεφάλους και ότι η γλώσσα μας έχει.. όσφρηση;

Ιδού 10 τέτοια απίθανα πράγματα που έχει αποδείξει η επιστήμη.

#1 Τα περιστέρια μπορούν να αναγνωρίσουν έναν όμορφο ζωγραφικό πίνακα

Μια ιαπωνική μελέτη έχει δείξει ότι τα εκπαιδευμένα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν έναν όμορφο πίνακα ζωγραφικής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν χρώματα, υφή και μοτίβα για να αποφασίσουν αν ένας πίνακας είναι όμορφος.

Φυσικά, δεν μιλάμε για προηγμένες δεξιότητες, αλλά τα περιστέρια, αν εκπαιδευτούν, μπορούν να αποκτήσουν την ικανότητα να κρίνουν την ομορφιά όπως και οι άνθρωποι.

#2 Μια κατσαρίδα μπορεί να επιβιώσει για βδομάδες χωρίς το κεφάλι της

Ναι, καλά διαβάσατε! Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν χωρίς κεφάλι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων. Εάν η κατσαρίδα αποκεφαλιστεί, οι θρόμβοι αίματος θα κλείσουν την πληγή. Αυτά τα έντομα αναπνέουν μέσω σπειρών, οι οποίες είναι τρύπες σε σχήμα σωλήνα που βρίσκονται στο πλάι και στην κοιλιά. Ωστόσο, η κατσαρίδα δεν θα μπορεί να φάει χωρίς κεφάλι, οπότε σε λίγες εβδομάδες θα πεθάνει από την πείνα.

#3 Τα πρόβατα μπορούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα πρόβατα είναι πολύ πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε. Έτσι τα πρόβατα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν οικεία και άγνωστα ανθρώπινα πρόσωπα και, στο μέλλον, μπορεί να είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις.

#4 Τα ανθρώπινα δόντια προέρχονται από υποθαλάσσιους προγόνους

Αν αναρωτηθείτε από πού άρχισαν να εξελίσσονται τα δόντια μας, μάλλον δεν θα υποθέτατε ποτέ ότι προέρχονται από τα ψάρια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει. Ανακάλυψαν τα δόντια ενός από τα αρχαιότερα ψάρια που πριν ήταν τοποθετημένα στα οστά της γνάθου. Και προφανώς, τα οστά τους έχουν αρκετές ομοιότητες με τις σύγχρονες ανθρώπινες σιαγόνες που πιστεύεται ότι είναι άμεσα πρόγονοι των δικών μας.

#5 Τα χταπόδια έχουν 3 καρδιές, 9 εγκεφάλους και μπλε αίμα

Ένα από τα πιο απίστευτα ζώα που ζουν κάτω από το νερό είναι το χταπόδι. Έχει 3 καρδιές, 9 εγκεφάλους και μπλε αίμα.  Στην πραγματικότητα, κάθε ένα από τα 8 πλοκάμια έχει τον δικό του μικρό εγκέφαλο συνδεδεμένο με τον κεντρικό, τον ένατο. Λόγω αυτού, όλα τα πλοκάμια μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο αλλά σε αρμονία.

Τα χταπόδια έχουν επίσης 3 καρδιές λόγω της δομής τους: 2 καρδιές αντλούν αίμα στα βράγχια και η τρίτη, η μεγαλύτερη, είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του αίματος στο υπόλοιπο σώμα.

Το αίμα ενός χταποδιού περιέχει μια πρωτεΐνη πλούσια σε χαλκό που ονομάζεται αιμοκυανίνη. Βελτιώνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου σε συνθήκες κρύου ωκεανού και είναι υπεύθυνο για το χρώμα του αίματος.

#6 Η γλώσσα μας έχει… όσφρηση!

Μια σχετικά νέα έρευνα έφερε απίστευτη γνώση: οι γλώσσες μας δεν μπορούν μόνο να γευτούν φαγητό, αλλά μπορούν και να μυρίσουν! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα γεύσης της γλώσσας περιέχουν μερικά από τα ίδια μόρια που έχουν υποδοχείς οσμής στη μύτη μας. Μια τέτοια έρευνα εμπνεύστηκε από φίδια των οποίων η γλώσσα μπορεί να μυρίσει τον αέρα.

#7 Κάποια αρσενικά ζώα μπορούν να κυοφορήσουν

Στο υποβρύχιο βασίλειο, μερικά αρσενικά, όχι μόνο θηλυκά, μπορούν να γεννήσουν. Αυτός ο «ταπεινός» κατάλογος περιλαμβάνει μόνο 3 είδη: ιππόκαμπους, ψάρια και θαλάσσιους δράκους. Οι αρσενικοί ιππόκαμποι, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, κολυμπούν μέχρι το θηλυκό και κολλάνε πάνω τους, και αυτή τη στιγμή, το αρσενικό ανοίγει διάπλατα την τσέπη του και το θηλυκό ρίχνει πολλά αυγά μέσα. Στο μέλλον, οι απόγονοι των ιππόκαμπων θα μεταφέρονται από το αρσενικό.

#8 Το καυτό νερό παγώνει γρηγορότερα σε σχέση με το κρύο

Δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να είναι περίεργο να ακούμε ότι το ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο. Αλλά πραγματικά συμβαίνει, και αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «φαινόμενο Μπέμπα ».

#9 Οι ακρίδες έχουν αυτιά στην κοιλιά τους

Οι ακρίδες είναι μοναδικά έντομα που, μεταξύ άλλων ασυνήθιστων χαρακτηριστικών, έχουν αυτιά που βρίσκονται στην κοιλιά τους κρυμμένα κάτω από τα φτερά. Το όργανο του αυτιού επιτρέπει στις ακρίδες να ακούν τα τραγούδια των άλλων ζώων.

#10 Υπάρχει ποτάμι που βράζει

Αν και οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι αυτό το ποτάμι που βράζει ήταν ένας μύθος, ένας τέτοιος ποταμός υπάρχει βαθιά στον Περουβιανό Αμαζόνιο. Στην πραγματικότητα, το ποτάμι δεν βράζει, αλλά η θερμοκρασία του είναι πολύ κοντά σε αυτό το σημείο και είναι ακόμα πολύ ζεστό.