Εδώ έμενε η Πριγκίπισσα Αλίκη: Δείτε τη θερινή κατοικία της μητέρας του Πρίγκιπα Φιλίππου στην Ελλάδα
Viral

Εδώ έμενε η Πριγκίπισσα Αλίκη: Δείτε τη θερινή κατοικία της μητέρας του Πρίγκιπα Φιλίππου στην Ελλάδα

Εδώ έμενε η Πριγκίπισσα Αλίκη: Δείτε τη θερινή κατοικία της μητέρας του Πρίγκιπα Φιλίππου στην Ελλάδα

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το τριώροφο αρχοντικό που θυμίζει πύργο στο Νέο Ηράκλειο

Σε ένα τριώροφο αρχοντικό που θυμίζει πύργο στο Νέο Ηράκλειο, η Πριγκίπισσα Αλίκη και μητέρα του Πρίγκιπα Φιλίππου πέρναγε τα καλοκαίρια της στην Ελλάδα, μία ανάσα από το κέντρο της Αθήνας.

Η Αλίκη αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπίες ενώ στη συνέχεια δώρισε την κατοικία της αυτή στον Ερυθρό Σταυρό.

Η ευαίσθητη φύση της αλλά και η πολυτάραχη ζωή της την οδήγησαν να γίνει μοναχή και να έρθει στη χώρα μας προσφέροντας βοήθεια σε όσους το χρειάζονταν  στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα, όμως, οι κακουχίες, η εξορία της οικογένειας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και η ταραγμένη εποχή είχαν μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της.

Το 1930 άκουγε φωνές και πίστευε ότι έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον Ιησού και άλλους Αγίους. Διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και με υπόδειξη του Φρόιντ δέχτηκε ακτινοβολία στη μήτρα της για να καταπολεμηθούν οι ορμές της προτού εισαχθεί σε ελβετικό σανατόριο.

Ο Φίλιππος ήταν τότε 9 ετών και η γιαγιά του τον πήγε εκδρομή για να μη δει τη μητέρα του να φεύγει. Η Αλίκη βγήκε από το σανατόριο το 1932 και τότε πήρε τον δρόμο του μοναχισμού.

Ο Φίλιππος την ξαναείδε το 1937 στην κηδεία της αδελφή του Cecilie που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Το 1967 με την άνοδο της Χούντας ο Φίλιππος έστειλε αεροπλάνο να την παραλάβει και να τη μεταφέρει στην Αγγλία. Η μητέρα του έζησε μαζί του και με τη νύφη της, τη Βασίλισσα Ελισάβετ, στο Παλάτι Μπάκιγχαμ μέχρι το 1969 οπότε και πέθανε.

Στις φωτογραφίες της βίλας ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Η αναστηλωμένη και καλοδιατηρημένη κατοικία της Αλίκης στα βόρεια προάστια έχει περάσει πια στα χέρια του δήμου ωστόσο οι μέρες της Αλίκης σε αυτή δεν έχουν σβήσει χάρη στα προσωπικά της αντικείμενα που παραμένουν στο εσωτερικό της.


Φωτογραφίες: NDP