Πασχαλινά αυγά: Αυτός είναι ο… επιστημονικός τρόπος για να μην σας σπάσουν στο τσούγκρισμα!
Viral

Πασχαλινά αυγά: Αυτός είναι ο… επιστημονικός τρόπος για να μην σας σπάσουν στο τσούγκρισμα!

Πασχαλινά αυγά: Αυτός είναι ο… επιστημονικός τρόπος για να μην σας σπάσουν στο τσούγκρισμα!

Η Φυσική μίλησε!

Το ζητούμενο στο πασχαλινό τραπέζι είναι φυσικά πώς θα βγούμε κερδισμένοι στο τσούγκρισμα των αυγών και δεν θα σπάσουν!

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι υπάρχει… επιστήμη πίσω από το πώς θα βγει το δικό σας αυγό αλώβητο από το έθιμο. Και φυσικά ο τρόπος δεν είναι να κρατάτε… ξύλινο αυγό!.

Η επιστημονική συνεργάτης του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τίνα Νάντζου μίλησε στην εκπομπή Ο3 για το πώς τσουγκρίζουμε σωστά.

Όπως εξήγησε, το τσόφλι του αυγού είναι προορισμένο για να προστατεύει το περιεχόμενό του, λειτουργεί δηλαδή σαν δομικό υλικό και για να αντέξει πρέπει το χτύπημα που θα δεχτεί να είναι συμμετρικό.

Έτσι, αν στο τσούγκρισμα χτυπήσουμε ή μας χτυπήσουν ακριβώς στην κορυφή, το αυγό δεν σπάει.

«Διαλέγουμε μικρά, καλοβρασμένα αυγά, χτυπάμε τους άλλους πλάγια με τη μύτη, κρατάμε σφιχτά με την παλάμη μας το αυγό για να αυξήσουμε την αντοχή και αν διαλέξουμε βιολογικά ή αυγά ελευθέρας βοσκής είναι καλύτερα γιατί το σκληρό τσόφλι θα αλλάξει το όριο θραύσης» είπε η κ. Νάντζου. «Διαλέγουμε πάντα το πιο μικρό αυγό και το αγκαλιάζουμε με την παλάμη μας» τόνισε επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει πειράματα για τον ρόλο που παίζει το μέγεθος του αυγού στην κρούση.

Φυσικά αν κάποιος κάνει… κόλπα και διαλέξει αυγό πάπιας, είναι πολύ σκληρότερο και σίγουρα κερδίζει στο τσούγκρισμα!