Το βάψιμο των αυγών είναι από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά έθιμα κι ενώ οι έτοιμες βαφές είναι η εύκολη λύση, όλο και περισσότεροι στρέφονται σε πιο φυσικούς και παραδοσιακούς τρόπους.
Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να μετατρέψεις τη διαδικασία του βαψίματος σε μια όμορφη οικογενειακή στιγμή, γεμάτη χρώμα, φαντασία και λίγο… αναπόφευκτο χάος στο τραπέζι της κουζίνας.
Πώς βάφουμε τα αυγά φυσικά
Η παράδοση λέει ότι τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη — για να είναι έτοιμα για το μεγάλο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Αντί για τις τυποποιημένες βαφές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά τρόφιμα που δίνουν υπέροχα χρώματα στα αυγά:
Κόκκινο λάχανο – για μπλε αποχρώσεις
Βατόμουρα – για σκούρο μπλε
Παντζάρια – για ροζ ή απαλά κόκκινα
Φλούδες από ξερό κρεμμύδι – για πορτοκαλί έως κεραμιδί
Κουρκουμάς – για έντονο κίτρινο
Σπανάκι – για πράσινο
Όλα αυτά τα φυσικά υλικά χρειάζονται περίπου 3-4 φλιτζάνια (ή κουταλιές, στην περίπτωση του κουρκουμά) για κάθε χρώμα.
Η διαδικασία
Βάζεις σε μια κατσαρόλα το υλικό για το χρώμα που θέλεις. Προσθέτεις νερό τόσο όσο να καλύπτει τα υλικά.
Προσθέτεις λίγο λευκό ξίδι – απαραίτητο για να “δέσει” το χρώμα.
Βράζεις για 30 λεπτά περίπου. Όσο περισσότερο, τόσο πιο έντονο το αποτέλεσμα.
Σουρώνεις το μείγμα, κρατάς μόνο το υγρό, και το βάζεις ξανά στην κατσαρόλα.
Προσθέτεις τα αυγά και βράζεις για 10 λεπτά.
Τα αφήνεις να στεγνώσουν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Για να γυαλίζουν, τα περνάς απαλά με ένα πανάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Χρησιμοποίησε λευκά αυγά, γιατί απορροφούν καλύτερα τα φυσικά χρώματα.
Άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάψιμο, για να μη ραγίσουν.
Πριν το βάψιμο, καθάρισέ τα με πανάκι και λίγο ξίδι.
Να περιμένεις πιο απαλές αποχρώσεις – αλλά με αληθινή, φυσική ομορφιά.
Γάντια επιβάλλονται, αν δε θέλεις να κυκλοφορείς με… καλλιτεχνικά χέρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάσχα: Σου περίσσεψε αρνάκι; Φτιάξε την πιο νόστιμη κρεατόπιτα με leftovers