Το Πάσχα δεν είναι Πάσχα χωρίς το άρωμα του τσουρεκιού να πλημμυρίζει την κουζίνα. Και αν υπάρχει κάποιος που ξέρει πώς να μεταμορφώνει τις παραδόσεις με έναν γευστικό, μοντέρνο τρόπο, αυτός είναι ο Βασίλης Καλλίδης.

Η πρότασή του;; Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα – αφράτα, λαχταριστά και με μια γλύκα που δεν λιγώνει! Ένα twist στην κλασική συνταγή που υπόσχεται να κλέψει την παράσταση στο πασχαλινό τραπέζι

Τα υλικά της συνταγής

Για τη ζύμη

  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 3 κουτάκια ζαχαρούχου νερό (ζεστό)
  • 8 φακελάκια μαγιά
  • 1 μπέκιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 6 αυγά
  • 2,5 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 2 φακελάκια κακουλέ η καρδάμωμο
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκους αυγών για το άλειμμα
  • 1 φλ. αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. τσιπς σοκολάτας
  • 1 φλ. γλυκό πορτοκάλι
  • 1 φλ. καρύδια

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υγρά υλικά και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέκιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δυο δόσεις. Ζυμώνουμε καλά και μόλις σχηματισθεί η ζύμη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη να σταθεί για μια ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά αλειμμένα με βούτυρο.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους αραιωμένους με μισό φλιτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

https://streamable.com/e4y0qf

Και ιδού τα βήματα που έδειξε ο Βασίλης Καλλίδης ενώ στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πώς τα ζύμωσε αλλά και πώς τα γέμισε και τα τύλιξε:

https://streamable.com/e3a0az