10 φυτά που θα σας φτιάξουν τη διάθεση
Υγεία & Ευεξία

10 φυτά που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

10 φυτά που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

Υπάρχουν φυτά που θα σας φτιάξουν τη διάθεση; Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μπορούν και να κάνουν καλό στην υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο που οι Ιάπωνες είναι από τους μακροβιότερους λαούς στον κόσμο, καθώς οι περισσότεροι ασχολούνται με την κηπουρική.

Μια εκτεταμένη μελέτη της NASA κατέδειξε ότι μια σειρά από φυτά εσωτερικού χώρου αποδεδειγμένα καθαρίζουν τον αέρα του χώρου όπου βρίσκονται. Πέρα από αυτή την ουσιαστική ωφέλεια στην υγεία μας υπάρχουν και άλλες, που σχετίζονται με την ψυχολογία μας. Έρευνες, λοιπόν, έχουν αποδείξει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά μας κατά 15% , μειώνουν το στρες και ενισχύουν την καλή διάθεση, κάνοντας τα ιδανικά όχι μόνο για τη δουλειά αλλά και για το σπίτι.

Έτσι, ανοίξαμε τα φυτολόγιά μας και έχουμε να σας προτείνουμε 10 διαφορετικά φυτά που αξίζει να έχετε έστω και ένα από αυτά στο χώρο σας. Τα χωρίσαμε μάλιστα σε 4 κατηγορίες: τα χρωματιστά, τα αρωματικά, τα “άναρχα” και τα “ήρεμα”.

Τα χρωματιστά

Γεράνι

Βάλτε ένα γεράνι στη ζωή σας!

Βάλτε ένα γεράνι στη ζωή σας!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιαγιάδες μας έχουν πάντα ένα γεράνι στην αυλή τους. Εκτός από το ότι βγαίνουν σε πολλά χρώματα και μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία, τα γεράνια αναδύουν ένα ήπιο άρωμα όπως αυτό που έχουν τα τριαντάφυλλα που μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας χαλαρώσει. Μην φοβηθείτε να τα βάλετε και μέσα στο σπίτι αρκεί να είναι σε παράθυρο με φως και ήλιο.

Τριαντάφυλλο

Όλα σε αυτό το λουλούδι είναι χρήσιμα και ευεργετικά!

Όλα σε αυτό το λουλούδι είναι χρήσιμα και ευεργετικά!

Ρομαντικό, elegant, κλασάτο, το τριαντάφυλλο είτε σε μορφή φυτού σε γλάστρα είτε ως λουλούδι σε μπουκέτο μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Μία μελέτη στο περιοδικό Journal of Physiological Anthropology έδειξε ότι οι υπάλληλοι που κοιτούσαν τριαντάφυλλα ένιωθαν πιο ξεκούραστοι και πιο άνετα. Δεν είναι μόνο το άρωμά του, είναι και η συμμετρία του αλλά και τα ποικίλα του χρώματα, από βαθύ κόκκινο μέχρι κατάλευκο, που το κάνουν ιδανικό για να το έχετε στο σπίτι σας.

Τα αρωματικά

Λεβάντα

Και μόνο το χρώμα της λεβάντας σας ανεβάζει τη διάθεση

Και μόνο το χρώμα της λεβάντας σας ανεβάζει τη διάθεση

Το άρωμα της λεβάντας έχει επαινεθεί πολλές φορές για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες και την ευεργετική επίδραση που έχει στον ύπνο. Το χρώμα της όμως, αυτό το φωτεινό μωβ που έχουν τα άνθη της μπορεί να σας ανεβάσει το κέφι. Όπως και με το βασιλικό αλλά και με όλα τα ελληνικά αρωματικά φυτά, αυτό που περνάμε το χέρι μας από πάνω τους και αμέσως αρωματίζεται είναι μια κίνηση που μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση έστω και για λίγο.

Βασιλικός

Το πιο αρωματικό φυτό της ελληνικής γης

Το πιο αρωματικό φυτό της ελληνικής γης

Ιδανικός για την τέλεια κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια, για πέστο ή για πίτσα αλλά είναι ιδανικός και για το άρωμά του ως mood booster. Ο βασιλικός είναι ένα φυτό στο οποίο επενδύουν πολλά μαγαζιά διότι το άρωμά του είναι αυτό που λέμε “τραβηχτικό”, είναι ιδιαίτερο και πολύ ευχάριστο.

Το φύλλωμά του έχει ένα ιδιαίτερο πράσινο χρώμα, που θεωρείται ούτως ή άλλως το χρώμα της αισιοδοξίας. Μπορείτε να έχετε βασιλικό δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο, δίπλα στο κρεβάτι σας ή στο περβάζι της κουζίνας σας και φυσικά στο μπαλκόνι σας.

Δεντρολίβανο

Θεωρείται το βότανο των αναμνήσεων και της εσωτερικής ειρήνης. Το σίγουρο είναι ότι το άρωμά του δεντρολίβανου είναι ιδανικό για να πάει καλά η μέρα σας.

Τα “άναρχα”

Μονστέρα

Τα ντιζαϊνάτα φύλλα της μονστέρας φιγουράρουν σε πολλά περιοδικά για την εσωτερική διακόσμηση

Τα ντιζαϊνάτα φύλλα της μονστέρας φιγουράρουν σε πολλά περιοδικά για την εσωτερική διακόσμηση

Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για ένα “τερατώδες” φυτό εξαιτίας του μεγέθους των φύλλων της. Αυτό το μέγεθος όμως είναι που της δίνει και γεωμετρία και αρμονία και ζωντάνια, ιδανική για ένα σπίτι και για εσάς που καθημερινά θέλετε μια ώθηση και ένα “ξύπνημα” στη διάθεσή σας.

Χλωρόφυτο

Χλωρόφυτο: Αδιάφορο όνομα, τεράστια αξία!

Χλωρόφυτο: Αδιάφορο όνομα, τεράστια αξία!

Ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο σας. Έχει ιδιαίτερα φύλλα σαν μικρά σπαθιά που πετάγονται από το κέντρο του προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ανοιχτό χρώμα του, η αντοχή του, τα χαριτωμένα φύλλα του το κάνουν ιδανικό για εσωτερικούς χώρους και ειδικά για χώρους εργασίας, όπου σίγουρα χρειάζεστε κάτι να σας φτιάχνει τη διάθεση!

Φτέρη

1863 τοξίνες την ώρα εξολοθρεύει μια φτέρη. Και εκτός από αυτό, ο τρόπος που αναπτύσσονται τα φύλλα της αλλά και το σχέδιό τους σας κάνουν να “ταξιδεύετε” σε τροπικά δάση όπου φύεται και άρα να χαλαρώνετε και να ξεφεύγει η σκέψη σας.

Τα “ήρεμα”

Σπαθίφυλλο

Συμμετρικό, με υπέροχα λευκά λουλούδια, το συναντάμε συχνά σε εσωτερικούς χώρους

Συμμετρικό, με υπέροχα λευκά λουλούδια, το συναντάμε συχνά σε εσωτερικούς χώρους

Δε λέγεται τυχαία “peace lily” στα αγγλικά. Η τέλεια γεωμετρία του και τα κατάλευκα λουλούδια του το κάνουν ιδανικό για μια κρεβατοκάμαρα, διότι εκτός των άλλων, το σπαθίφυλλο απομακρύνει τη μούχλα από τον αέρα.

Φίκος

Είτε διαλέξετε αυτόν τον πλατύφυλλο φίκο, είτε έναν φίκο μπέντζαμιν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο φίκος φέρνει ζωντάνια στο χώρο σας.

Ειδικά ο πλατύφυλλος, σας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθείτε με τα τεράστια φύλλα του και να ξεχαστείτε, αλλά και να θαυμάσετε τη γεωμετρία τους όταν λάμπουν στο φως, ενώ είναι ιδιαίτερος ο τρόπος που ξεπετάγεται κάθε νέο φύλλο, βγαίνοντας από ένα κόκκινο “κουκούλι”, γεγονός από μόνο του αισιόδοξο.

Φωτογραφίες: Unsplash