5 ψέματα που λέμε στο γιατρό μας και κάνουν κακό στην υγεία μας
Υγεία & Ευεξία

5 ψέματα που λέμε στο γιατρό μας και κάνουν κακό στην υγεία μας

5 ψέματα που λέμε στο γιατρό μας και κάνουν κακό στην υγεία μας

Η επίσκεψη στο γιατρό μας -οποιασδήποτε ειδικότητας- μας προξενεί ένα άγχος. Έτσι πολύ συχνά καταφεύγουμε… στο ψέμα. Δηλαδή, είτε από ενοχές είτε από φόβο, αποφεύγουμε να του πούμε την πλήρη αλήθεια για την υγεία μας.  Όταν, όμως,  κάποιος πάει σε ένα γιατρό υποτίθεται ότι θα πρέπει -για το δικό του καλό- να είναι ειλικρινής.

Νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτήν τη “συνήθεια” που έχουμε και αποκαλύπτει ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Fagerlin του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε δύο εθνικές δειγματοληπτικές έρευνες, μία σε 2.011 άτομα με μέση ηλικία 36 ετών και μία σε 2.500 με μέση ηλικία 61 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα των συνηθειών και των απόψεών τους έχουν οι γυναίκες, οι νεότεροι σε ηλικία και όσοι έχουν κακή υγεία.

Γιατί λέμε ψέματα;

Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αποκαλύπτεται ότι αποκρύβει πληροφορίες, ακόμη και τις πιο αθώες. Έως και το 80% των ασθενών (δηλαδή οκτώ στους δέκα) λένε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στους γιατρούς τους, επειδή όλο και κάτι θέλουν να κρύψουν με το οποίο νιώθουν άβολα, αναφέρεται στην έρευνα.

Το πρόβλημα, όπως είπαν, είναι ότι η ανειλικρίνεια του ασθενούς δυσκολεύει το γιατρό να κάνει σωστά τη δουλειά του, εφόσον δεν έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του.

Κλασική περίπτωση είναι η ανειλικρινής απάντηση που δίνουν οι ασθενείς στις ερωτήσεις του γιατρού «αν ασκούνται σωματικά», «τι τρώνε» ή «αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους».

Πέρα όμως από την παραπλάνηση του γιατρού για τις συνήθειές τους σχετικά με την άσκηση, τη διατροφή ή τη λήψη των φαρμάκων, πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με την υγεία τους. Επίσης ουκ ολίγοι δεν παραδέχονται στον γιατρό ότι απλούστατα δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει για την πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει.

Οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι λένε ψέματα ή σιωπούν μπροστά στο γιατρό, επειδή δεν θέλουν να τους επικρίνει ή να γελοιοποιηθούν, ούτε έχουν όρεξη να τους βγάλει «διάλεξη» ο γιατρός για τις κακές συνήθειές τους όπως το κάπνισμα (που κατά βάθος δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν…).

Τι ψέματα λέμε στο γιατρό μας;

Ποια είναι τα ψέματα που ακούν πιο συχνά οι γιατροί και ξέρουν ότι είναι ψέματα; Ρωτήσαμε τον ιατρό-βιοπαθολόγο και επικεφαλής της Διαγνωστικής Αθηνών, Δρ. Βασίλειο Σιδερή σχετικά με το ζήτημα και μας ανέφερε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Το κάνω μόνο το Σαββατοκύριακο

«Πίνω μόνο το Σαββατοκύριακο» ή «Καπνίζω μόνο το Σαββατοκύριακο». Αυτές οι «κακές» συνήθειες που έχουμε και ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε μόνο το Σαββατοκύριακο είναι ένα από τα ψέματα που ακούν συνέχεια οι γιατροί. Ειδικά για τη χρήση του αλκοόλ για παράδειγμα, οποιοδήποτε ψέμα σχετικά με την κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε μια λάθος εκτίμηση για αρχόμενη ηπατίτιδα. Επιπλέον οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι λάθος μας να πιστεύουμε ότι έχουμε μια κακή συνήθεια υπό έλεγχο αν την εξασκούμε μόνο το Σαββατοκύριακο.

Προσέχω τι τρώω

Κλασικό ψέμα που λέμε στο γιατρό μας είναι ότι προσέχουμε τη διατροφή μας- Photo: Unsplash

Κλασικό ψέμα που λέμε στο γιατρό μας είναι ότι προσέχουμε τη διατροφή μας- Photo: Unsplash

Αυτή η κουβέντα που συχνά λέμε στο γιατρό μας σηκώνει πολλή συζήτηση. Πρώτα από όλα διότι το τι εννοεί ο καθένας μας “σωστή διατροφή” και τι ο γιατρός μας, έχει συνήθως τεράστια διαφορά. Επιπλέον, αν για παράδειγμα πριν από μια εξέταση ζαχάρου έχουμε καταναλώσει 3 πάστες και δεν αναφέρουμε στο γιατρό μας ότι το κάναμε (αλλά αντίθετα το παίξουμε «τέρατα» υγιεινής ζωής) δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει σωστά τις εξετάσεις μας και να οδηγηθούμε σε φαρμακευτικές αγωγές που δεν μας χρειάζονται.

Είναι μόνο μια βιταμίνη

Πολύ συχνά οι ασθενείς αποφασίζουν να πάρουν από μόνοι τους συμπληρώματα διατροφής ή σκευάσματα χωρίς να ρωτήσουν το γιατρό τους ή -όπως συνηθίζεται- συμβουλευόμενοι το φαρμακοποιό τους. Το χειρότερο είναι ότι δεν το αναφέρουν στο γιατρό τους πιστεύοντας ότι δεν επηρεάζει την υγεία τους. Ο γιατρός όμως πρέπει να γνωρίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια σε σκευάσματα που χρησιμοποιούμε προκειμένου να μας δώσει τη σωστή αγωγή.

Παίρνω τα φάρμακά μου, όπως μου είπατε

Έχει σημασία να παίρνουμε σωστά τη φαρμακευτική μας αγωγή - Photo: Unsplash

Έχει σημασία να παίρνουμε σωστά τη φαρμακευτική μας αγωγή – Photo: Unsplash

Κλασικό ψέμα πολλών ασθενών είναι ότι παίρνουν τα φάρμακά τους ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους. Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλές φορές σταματάμε τη θεραπεία πριν την ημέρα που μας έχει συστήσει ο γιατρός ή την αλλάζουμε παίρνοντας μόνοι μας χάπια που μας σύστησαν άλλοι. Κάτι τέτοιο είναι και ανεύθυνο και επικίνδυνο, καθώς η φαρμακευτική αγωγή δεν θα δουλέψει σωστά εάν δεν ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας και ενδεχομένως να επιδεινώσει το πρόβλημά μας η ανυπακοή.

Θα το κάνω κάποια στιγμή

«Θα κόψω το κάπνισμα με το νέο έτος» ή «Θα κάνω την εξέταση που μου είπατε με την πρώτη ευκαιρία». Τέτοιου είδους δικαιολογίες ή αναβολές που λέμε στο γιατρό μας δεν προσφέρουν τίποτα καλό στην υγεία μας. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο παρά πέντε του επείγοντος για να κάνουμε μια προληπτική εξέταση και κυρίως δεν χρειάζεται να διαβεβαιώνουμε το γιατρό μας ότι θα κάνουμε κάτι όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα τον παρακούσουμε.