Υγεία & Ευεξία

6 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του κύκλου σας και ίσως δεν τα γνωρίζατε

6 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του κύκλου σας και ίσως δεν τα γνωρίζατε

Από το «στονάρισμα» στη φωνή μέχρι τις αλλαγές στον εγκέφαλο

Οι λειτουργίες του γυναικείου σώματος είναι πολύπλοκες και αναμφισβήτητα η περίοδος επηρεάζει έντονα τη ζωή και τη διάθεση κάθε γυναίκες, εξαιτίας των αλλαγών στις ορμόνες κατά τη διάρκεια ενός κύκλου.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε έξι πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του κύκλου σας και ίσως δεν σας τα έχει αναφέρει ούτε ο γυναικολόγος σας.

#1 Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου μεγαλώνει σε μέγεθος

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα επίπεδα οιστρογόνων ανεβαίνουν, ο ιππόκαμπος μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά των γυναικών . Μάλιστα ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες περίοδοι του κύκλου μιας γυναίκας είναι καταλληλότερες για την έναρξη θεραπείας π.χ. Για τις αλλαγές της διάθεσης.

#2 Οι ορμόνες επηρεάζουν το σώμα σας διαφορετικά, ανάλογα με τη βδομάδα του κύκλου που βρίσκεστε

-Την πρώτη βδομάδα του κύκλου μπορεί να έχετε «θέματα» μέχρι να σας έρθει η περίοδος. Καθώς όμως πέφτουν τα οιστρογόνα αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα.
-Τη δεύτερη βδομάδα είναι η καλύτερη και τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται ελαφρά. Μάλιστα είναι η εβδομάδα που βελτιώνεται η ερωτική σας διάθεση.
-Την τρίτη βδομάδα, τα επίπεδα των οιστρογόνων και πέφτουν δραματικά και αυξάνεται η προγεστερόνη με αποτέλεσμα να νιώθετε ευάλωτη και να νιώθετε κυκλοθυμική.
– Την τέταρτη βδομάδα τόσο η προγεστερόνη όσο και τα οιστρογόνα μειώνονται πολύ με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν το λεγόμενο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

#3 Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να αλλάξουν τη δομή του εγκεφάλου των γυναικών

Σύμφωνα με έρευνες, οι λεγόμενες «κράμπες της περιόδου» επηρεάζουν μεταξύ του 20 και του 90% των ενήλικων γυναικών. Οι κράμπες μπορεί να κρατήσουν έως και 72 ώρες.
Μία ακόμα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους , εμφάνισαν μείωση του όγκου σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία της πληροφορία και τη ρύθμιση της ενδοκρινικής λειτουργίας.

#4 Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να «ταξιδέψουν» σε άλλα σημεία του σώματος

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται , έγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κράμπες της περιόδου μπορεί να μεταφέρονται και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή της πυέλου αποτελείται από ένα δίκτυο νεύρων και όταν εμφανίζεται πόνος επηρεάζει επίσης τα πόδια, τη μέση και τους γλουτούς. Επιπλέον , η απώλεια βασικών μετάλλων κατά τη διάρκεια της περιόδου (με κυριότερο τον σίδηρο, το μαγνήσιο και το κάλιο) εξαντλεί το σώμα και οι μύες αντιδρούν με σπασμούς ή κράμπες.

#5 Η περίοδος μπορεί να επηρεάσει τις φωνητικές σας χορδές

Μελέτες επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να εμφανίσετε φωνητικό σύνδρομο με αποτέλεσμα την απώλεια της φωνητικής σας δύναμης και μείωση της ικανότητας να τραγουδάτε, ιδιαίτερα σε υψηλές οκτάβες. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες τραγουδίστριες που όπως λένε στη γλώσσα τους, τις επίμαχες μέρες «στονάρουν».

#6  Το κρύο επιδεινώνει την περίοδο

Σύμφωνα με τους γιατρούς οι γυναίκες παραπονιούνται για επιδείνωση των πόνων της περιόδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα . Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου. Το καλοκαίρι ο κύκλος είναι μικρότερος κατά 0.9 ημέρες.

Exit mobile version