6 προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D
Υγεία & Ευεξία

6 προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

6 προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Τι θα πρέπει να σας «θορυβήσει» και να μιλήσετε με τον γιατρό σας;

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο αριθμός είναι τεράστιος και αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας που συνήθως απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Τι συμπτώματα όμως μπορεί να σημάνουν έλλειψη σε D;

Να διευκρινίσουμε βεβαίως ότι τα συμπτώματα αυτά  δεν προκαλούνται αποκλειστικά από την ανεπάρκεια, αλλά μπορούν να είναι μια καλή αφορμή να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Εκείνος είναι ο μόνος αρμόδιος να σας συστήσει τις ανάλογες εξετάσεις και να αξιολογήσει την κατάστασή σας.

Τριχόπτωση ή αραίωση μαλλιών

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τα κύτταρα του δέρματος που επεξεργάζονται την κερατίνη, την πρωτεΐνη που απαιτείται για την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών μας. Έτσι, όταν δεν υπάρχει αρκετή, η κερατίνη δεν παράγεται στα επίπεδα που απαιτούνται και τα μαλλιά μας υποφέρουν. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται συχνά με την αλωπεκία και την αραίωση των μαλλιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που έχουν καταλήξει στα ίδια αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές στη διατροφή μας είναι απαραίτητες.

Προβλήματα στον ύπνο

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με προβλήματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του ύπνου. Αν λοιπόν ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νιώθετε ότι είστε μονίμως κουρασμένοι κάντε άμεσα εξετάσεις για να ελέγξετε τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Αρρωσταίνετε συχνά

Μία από τις ασπίδες που έχει το σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε ασθένειες και ιούς είναι η βιταμίνη D. Έτσι, όταν το σώμα σας στερείται αυτής της βιταμίνης, είναι πολύ πιο εύκολο να προσβληθείτε από ιούς και να αρρωστήσετε. Τα κρυολογήματα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία μπορούν να συμβούν πολύ πιο εύκολα όταν λείπει η βιταμίνη D. Με άλλα λόγια, αυτή η βιταμίνη είναι πολύ σημαντική για το αναπνευστικό σας σύστημα και τη διατήρηση της υγείας σας γενικά.

Πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις

Μελέτες έχουν δείξει πώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας στο σώμα μας βοηθώντας στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια άλλη επιστημονική ανασκόπηση έδειξε ότι οι άνθρωποι που υπέφεραν από χρόνιο μυϊκό πόνο και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα οστά έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Αίσθημα κόπωσης

Η κούραση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 480 άτομα με αυτή την ανεπάρκεια, έδειξε ότι όλοι εμφάνισαν κόπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ασθενέστερα οστά και οι μύες μπορεί να κάνουν ολόκληρο το σώμα σας να αισθάνεται πιο κουρασμένο. Ο έλεγχος της διατροφής σας και η έναρξη λήψης συμπληρωμάτων μπορούν να επαναφέρουν την ενεργητικότητά σας.

Δυσκολία στην επούλωση των πληγών

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν πρόβλημα στο να κλείνουν οι πληγές τους. Αν δεν είστε διαβητικός αλλά τα τραύματά σας αργούν να επουλωθούν τότε ίσως έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να ρυθμίσει τους αυξητικούς παράγοντες του νέου ιστού. Επίσης, σε μια μελέτη, αποδείχθηκε ότι τα άτομα με έλκη ποδιών ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτή την ανεπάρκεια. Σε πιο απλές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μικρές πληγές χρειάζονται ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι πάσχετε από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Οι φυσικοί τρόποι να πάρουμε D

Ο καλύτερος τρόπος να έχουμε επάρκεια D είναι ο ήλιος! Η καθημερινή έκθεση του προσώπου και των χεριών μας τουλάχιστον για ένα τέταρτο στον ήλιο βοηθά το σώμα μας να συνθέσει τις ποσότητες της βιταμίνης που χρειάζεται.

Στη διατροφή μας, τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα), ο κρόκος, το ενισχυμένο γάλα και γιαούρτι με D είναι καλές πηγές της βιταμίνης.