Έρευνα: Ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία
Υγεία & Ευεξία

Έρευνα: Ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία

Έρευνα: Ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να καπνίζουν πιο αραιά πιστεύοντας ότι κάνουν καλό

Οι περιστασιακοί καπνιστές έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δείχνει ότι ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα ενέχει κινδύνους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, ανέλυσαν στοιχεία για 505.500 ανθρώπους σε βάθος εικοσαετίας. Οι καθημερινοί καπνιστές κάπνιζαν κατά μέσο όρο περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, ενώ οι περιστασιακοί περίπου 40 τον μήνα ή ένα έως δύο την ημέρα.

Αν και οι περιστασιακοί καπνιστές είχαν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του τσιγάρου, δεν έπαυαν να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρκίνο και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να καπνίζουν πιο αραιά και όχι καθημερινά, όμως αυτό δεν τους προστατεύει. Ακόμη και με μόνο έξι έως δέκα τσιγάρα τον μήνα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Οι καθημερινοί καπνιστές έχουν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι περιστασιακοί καπνιστές σχεδόν διπλάσιο (1,82 φορές μεγαλύτερο).

Οι επί χρόνια περιστασιακοί καπνιστές, οι οποίοι ποτέ στη ζωή τους δεν υπήρξαν καθημερινοί καπνιστές, έχουν σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από άλλη πάθηση των πνευμόνων πέραν του καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους. Επίσης, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από την καρδιά τους.

Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων είναι δεκαπλάσιος στους περιστασιακούς καπνιστές και 14 φορές μεγαλύτερος στους καθημερινούς καπνιστές, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι καθημερινοί καπνιστές έχουν σχεδόν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από πάθηση των πνευμόνων (πλην καρκίνου) και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

«Το κάπνισμα ακόμη και λίγων τσιγάρων τον μήνα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και άλλες αιτίες. Μολονότι η μείωση του καπνίσματος από καθημερινό σε περιστασιακό μειώνει τον κίνδυνο, οι μη καθημερινοί καπνιστές συνεχίζουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους πρώην και τους μη καπνιστές. Είναι λάθος η κοινή αντίληψη ότι το μη καθημερινό και το περιστασιακό κάπνισμα συνιστούν μικρό ή καθόλου κίνδυνο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος και ότι όλοι οι καπνιστές, ανεξαρτήτως συχνότητας καπνίσματος, θα πρέπει να το κόψουν», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Μάκι Ινούε-Τσόι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ