Έρευνα: Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να σταματήσει μία επιδημία;
Υγεία & Ευεξία

Έρευνα: Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να σταματήσει μία επιδημία;

Έρευνα: Μπορεί το πλύσιμο των χεριών να σταματήσει μία επιδημία;

Η σκληρή αλήθεια

Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, οι γιατροί επισημαίνουν ότι για την πρόληψη των λοιμώξεων από ιούς συνιστάται το καλό πλύσιμο των χεριών. Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο σημαντικό και πώς μπορεί να ελέγξει ακόμα και την επιδημία ενός ιού.

Όταν πρόκειται για την πρόληψη ιογενών λοιμώξεων -ειδικά εκείνων που εξαπλώνονται μέσω σταγονιδίων από βήχα και φτάρνισμα- το πλύσιμο των χεριών είναι πάντα το μέτρο πρώτης γραμμής. Τώρα, με την έξαρση του κοροναϊού, το σωστό πλύσιμο των χεριών παραμένει η κορυφαία συμβουλή των υπαλλήλων της δημόσιας υγείας όσον αφορά τον έλεγχο των ποσοστών μόλυνσης.

Στις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο πρόληψης της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν κάτι τόσο απλό όσο η βασική προσωπική υγιεινή θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στο πλαίσιο μιας επιδημίας.

Σύμφωνα με το medicalnewstoday.com, μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Cambridge η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Risk Analysis, προσπάθησε να προσδιορίσει το πώς η καλύτερη προσωπική υγιεινή θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό μετάδοσης της νόσου.

Το 30% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους

Οι ερευνητές ξεκίνησαν από τα υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της… τουαλέτας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, κ. Χρήστο Νικολαΐδη, το 70% των ανθρώπων που πηγαίνουν στην τουαλέτα πλένουν τα χέρια τους στη συνέχεια.

“Το άλλο 30% δεν πλένουν τα χέρια τους. Και από εκείνους που το κάνουν, μόνο το 50% το κάνει σωστό”, τόνισε ο επιστήμονας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι οι βέλτιστες πρακτικές για το πλύσιμο των χεριών περιλαμβάνουν όχι μόνο το ξέπλυμα των χεριών με νερό, αλλά και την εφαρμογή σαπουνιού και τρίψιμο στις παλάμες, στο πίσω μέρος των χεριών, μεταξύ των δακτύλων και κάτω από τα νύχια.

Ένα άτομο πρέπει να τρίβει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν ξεπλύνετε το σαπούνι και στεγνώστε τα χέρια με μια καθαρή πετσέτα.

Ωστόσο, ο καθηγητής Νικολαΐδης σημειώνει ότι από τους ανθρώπους που πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας, πολλοί δεν εφαρμόζουν ποτέ σαπούνι και ξοδεύουν κάτω από 15 δευτερόλεπτα για τη διαδικασία.

“Θεωρούμε ότι το πολύ 1 στα 5 άτομα σε ένα αεροδρόμιο έχουν καθαρίσει τα χέρια τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή”, αναφέρεται στη μελήτη.

Η καλύτερη υγιεινή μειώνει την εξάπλωση της νόσου

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα υπάρχοντα δεδομένα για τις παγκόσμιες πτήσεις.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν τη διάρκεια της πτήσης, την απόσταση πτήσης, τις συνδέσεις και τις εκτιμήσεις του χρόνου που περνούν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια.

Με βάση αυτά τα μέτρα και τα δεδομένα από μελέτες σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους και με το περιβάλλον τους – καθώς και αυτό που μπορεί να σημαίνει για τη δυνατότητα επαφής με παθογόνους παράγοντες – οι ερευνητές δημιούργησαν προσομοιώσεις των μορφών μόλυνσης.

Εντοπίστηκαν 120 αεροδρόμια που πιστεύουν ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξάπλωση μεταδοτικών πρακτόρων. Ωστόσο, εξηγούν επίσης ότι αυτά δεν είναι αναγκαστικά τα αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση.

Για παράδειγμα, τα αεροδρόμια στο Τόκιο, την Ιαπωνία και τη Χονολουλού της Χαβάης είναι πιθανό να είναι βασικοί παράγοντες στην εξάπλωση της ασθένειας, λόγω του ότι προσφέρουν άμεσες συνδέσεις με πολλά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου. Ωστόσο, αυτά δεν έχουν τη μεγαλύτερη συνολική επισκεψιμότητα.

Αυτοί οι αερολιμένες είναι επίσης σημεία διέλευσης μεταξύ σημαντικού αριθμού χωρών τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό ημισφαίριο.

Συνολικά, οι παράγοντες αυτοί καθιστούν αυτούς τους αερολιμένες βασικούς συντελεστές στην εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εάν περισσότεροι άνθρωποι έπρεπε να πλένουν τα χέρια τους συχνά και σωστά, θα επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο οι ασθένειες είναι πιθανό να εξαπλωθούν.

Συγκεκριμένα, αν το 60% και όχι το 20% των ταξιδιωτών έχουν καθαρά χέρια, θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση των λοιμώξεων κατά σχεδόν 70%.