Έρευνα: Καλύτερο «γιατρικό» το μέλι από πολλά φάρμακα για βήχα και πονόλαιμο
Υγεία & Ευεξία

Έρευνα: Καλύτερο «γιατρικό» το μέλι από πολλά φάρμακα για βήχα και πονόλαιμο

Έρευνα: Καλύτερο «γιατρικό» το μέλι από πολλά φάρμακα για βήχα και πονόλαιμο

Η φύση έχει πάντα τον τρόπο της

Το μέλι φαίνεται πως είναι καλύτερη λύση για πονόλαιμο, βήχα και βουλωμένη μύτη ε σχέση με φάρμακα της συμβατικής ιατρικής όπως υποστηρίζει νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Άλλωστε, εδώ και εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιείται σε σπιτικά γιατροσόφια, καθώς διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες που το καθιστούν μία άριστη επιλογή για την ανακούφιση των παραπάνω ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Επιπλέον, βοηθά στην επούλωση πληγών χάρη στο υψηλό ιξώδες του παρέχοντας ένα  προστατευτικό “φράγμα” που εμποδίζει τις μολύνσεις.

Συν τοις άλλοις, είναι και οικονομικό ενώ δεν επιφέρει καμία παρενέργεια στον οργανισμό.

Ωστόσο, μέχρι τώρα η αποτελεσματικότητά του σε θεραπείες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος δεν είχε αποδειχθεί και με επιστημονική βούλα κάτι που συνέβη πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων που συνέκριναν το μέλι με φαρμακευτικές αγωγές όπως τα αντισταμινικά, αποχρεμπτικά και παυσίπονα και ανακάλυψαν ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά στα συμπτώματα κρυολογήματος και όχι μόνο από τις συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές.

Δύο από αυτές τις μελέτες έδειξαν ότι τα συμπτώματα διήρκεσαν δύο μέρες λιγότερο σε άτομα που κατανάλωναν μέλι αντί για κάποιο φάρμακο.

Η επιστημονική ομάδα σε δημοσίευσή της στο περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine αναφέρει:

“Παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι ο πιο συχνός λόγος για συνταγογράφηση αντιβιοτικών, όμως, εφόσον πρόκειται για ιούς στην πλειοψηφία τους τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως δράση. Εμείς προτείνουμε αντί για τα φάρμακα που συνιστούν οι ειδικοί την κατανάλωση μελιού ως εναλλακτική αντί των αντιβιοτικών”.