Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ένας θεσμός που χαίρει σεβασμού, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις έρευνές του, τα συμπεράσματά του για την παγκόσμια υγεία και τα στατιστικά στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύει. Είναι ο οργανισμός εκείνος που πρώτος από όλους έχει καθήκον να μας ενημερώνει τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς. Επίσης είναι και ο πιο επίσημος φορέας για να μαθαίνουμε τι τελικά ισχύει και τι όχι στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης.

Αυτή τη φορά, ο Π.Ο.Υ. καταπιάστηκε με ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητά μας και συγκεκριμένα τη διατροφή μας. Ήρθε λοιπόν με τον πιο σαφή τρόπο να μας εξηγήσει γιατί οι φυτικές ίνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης κάνουν καλό στην υγεία μας, πόσο καλό κάνουν και γιατί πρέπει να τις βάλουμε στη ζωή μας (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη).

Οι φυτικές ίνες τον γιατρό τον κάνουν πέρα!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, έκαναν σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, αξιολογώντας (μετα-ανάλυση) όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

Η νέα επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Αυτό που κατέγραψαν είναι ότι όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης) έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συμβουλεύει 25 ως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ ακόμη η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μια μείωση κατά 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης.

Για κάθε αύξηση κατά 8 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

Το μόνο πρόβλημα στην κατανάλωση φυτικών ινών και δημητριακών ολικής άλεσης αφορά όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή οι φυτικές ίνες μπορούν να ρίξουν κι άλλο το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό.

Τροφές με χαμηλό Γ.Δ.; Προτιμότερες οι φυτικές ίνες!

Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές, όμως, μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

Αντίθετα, οι ωφέλειες από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Από πού παίρνουμε φυτικές ίνες;

Όταν ακούμε για φυτικές ίνες το μυαλό μας πάει στα δημητριακά. Εκτός από αυτά, όμως, πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα.

Ενδεικτικά σας δίνουμε ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες:

  • Αβοκάντο 11.84 γραμ./μερίδα
  • Μαύρα φασόλια 14.92 γραμ./μερίδα
  • Πίτουρο δημητριακών 19.94 γραμ./μερίδα
  • Μπρόκολο 4.50 γραμ./μερίδα
  • Αρακάς 8.84 γραμ./μερίδα
  • Φακές 15.64 γραμ./μερίδα
  • Βρώμη 12.00 γραμ./μερίδα
  • Φάβα 16.27 γραμ./μερίδα
  • Σμέουρα 8.34 γραμ./μερίδα
  • Ρύζι, καφέ 7.98 γραμ./μερίδα
  • Σόγια 7.62 γραμ./μερίδα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photos: Unsplash