Οι δείκτες που καθορίζουν την υγεία
Υγεία & Ευεξία

Οι δείκτες που καθορίζουν την υγεία

Οι δείκτες που καθορίζουν την υγεία

Εδώ και μερικά χρόνια οι γιατροί τονίζουν ολοένα και περισσότερο ότι στους σημαντικούς δείκτες υγείας δεν είναι πια το πόσα κιλά είμαστε σε σχέση με το ύψος μας ή την ηλικία μας. Πλέον έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν κάποια νούμερα που καθορίζουν σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό πώς θα εξελιχθεί η υγεία μας και ποιες ασθένειες ενδέχεται να μας «χτυπήσουν» την πόρτα.

Αποτανθήκαμε στον ιατρό-βιοπαθολόγο και βιολόγο, κ. Βασίλειο Σιδερή, επικεφαλής του μικροβιολογικού και ερευνητικού εργαστηρίου Διαγνωστική Αθηνών, που ασχολείται ειδικά με το κομμάτι της λεγόμενης Λειτουργικής Ιατρικής. Πρόκειται για το κομμάτι εκείνο της ιατρικής που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες των νόσων και βοηθά τους ασθενείς να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για την αποκατάσταση της ζωτικότητας και της καλής υγείας.

Μας έδωσε, λοιπόν, 10 ενδεικτικά νούμερα που καθορίζουν σημαντικά την εξέλιξη της υγείας μας.

Χρόνος καθιστικής ζωής

Εξαιρετικά σημαντικός δείκτης υγείας. Οι συνέπειες τις καθιστικής ζωής δύσκολα ανατρέπονται καθώς αλλάζει το μεταβολισμό σας, επιβαρύνει τη μέση και τις αρθρώσεις σας και έχει κατηγορηθεί για την εμφάνιση διαβήτη και καρδιακής νόσου. Οι άνθρωποι με καθιστικά επαγγέλματα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην υγεία τους και να μιλήσουν με το γιατρό τους για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Χρόνος μπροστά στην οθόνη

Συναφές με το παραπάνω είναι και το νούμερο του χρόνου που ξοδεύουμε εκτός εργασίας μπροστά σε οθόνες πάσης φύσης. Τα κινητά και ο υπολογιστής φέρνουν πρώτα από όλα προβλήματα στον ύπνο και μακροπρόθεσμα επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας.

Περίμετρος μέσης

Το πόσα εκατοστά είναι η μέση σας είναι ένας αριθμός που δεν έχει αξία για αισθητικούς λόγους. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όσο πιο μεγάλη περίμετρο μέσης έχουμε -ειδικά οι άνδρες- τόσο πιο επικίνδυνο είναι να συγκεντρωθεί λίπος γύρω από τα όργανά μας, όπως η καρδιά, το συκώτι κ.ο.κ. και άρα να κινδυνεύουμε από καρδιακή νόσο, υψηλή πίεση, διαβήτη, υπνική άπνοια κ.ά. Η περίμετρος μέσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 94 εκατοστά για άνδρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες.

Αρτηριακή πίεση

Ονομάζεται και «σιωπηλή νόσος» διότι δεν δίνει συμπτώματα όμως αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Η αδιάγνωστη πίεση και η μη αντιμετώπισή της φέρνει προβλήματα στην καρδιά, στα νεφρά αλλά και στη σεξουαλική υγεία. Ιδανικά η “μεγάλη” (συστολική) πίεση πρέπει να είναι μεταξύ 12 και 13 και η “μικρή” (διαστολική) κάτω από 8.

Τιμές σακχάρου

Τιμές σακχάρου στο αίμα κάτω από 100 mg με νηστεία και κάτω από 140 δύο ώρες αργότερα θεωρούνται τιμές… υγείας. Φυσικά ο γιατρός σας ορίζει ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανάλογα με το ιστορικό σας. Το να διατηρείτε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα παίζει ρόλο για μια υγιή καρδιά, αγγεία και νεφρά.

Λιπιδαιμικό προφίλ

Καλή και κακή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και άλλοι δείκτες αίματος συνιστούν το λιπιδαιμικό μας προφίλ που μας προϊδεάζει για την πιθανότητα να αναπτύξουμε κάποια καρδιαγγειακή νόσο κ.ά. Επιδίωξη του υγιούς ανθρώπου είναι να έχει ολική χοληστερίνη κάτω από 200 mg/dL και τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dL.

Ώρες ύπνου ανά ημέρα

Το πόσο κοιμάστε πλέον είναι ένας σοβαρός δείκτης υγείας. Η έλλειψη ύπνου και ο κακός ύπνος έχουν συνδεθεί με το διαβήτη αλλά και άλλες σοβαρές νόσους. Ένας ενήλικας χρειάζεται από 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι υγιής.  Το να μην κοιμάστε αρκετά συντελεί στο να πεινάτε περισσότερο, να παίρνετε βάρος, να έχετε μια μόνιμη κούραση που σταδιακά φθείρουν τον οργανισμό σας.

Ποσότητα νερού ανά ημέρα

Η αντίληψη ότι πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε είναι λάθος σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρέπει δηλαδή να πίνουμε 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ανάγκες σε νερό διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν γυμναζόμαστε, στην εγκυμοσύνη κ.τ.λ. Επίσης ένα ποτήρι νερό μπορεί να μας κόψει την πείνα και να αποφύγουμε να φάμε ένα περιττό σνακ.

Φρούτα και λαχανικά ανά ημέρα

Το πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουμε ημερησίως έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες ως δείκτης υγείας. Περίπου 2 φλιτζάνια φρούτου και 3 φλιτζάνια λαχανικών, ωμά ή μαγειρεμένα, την ημέρα είναι ένας μέσος όρος κατανάλωσης που βοηθά να είστε υγιείς. Οι ανάγκες διαφοροποιούνται φυσικά εάν είστε αθλητής, εγκυμονείτε ή σε άλλες καταστάσεις, σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού σας.

Αριθμός τσιγάρων ανά ημέρα

Το πόσα τσιγάρα καπνίζετε είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για την υγεία σας. Η επιτρεπόμενη ποσότητα; Μηδέν! Το τσιγάρο ακόμα κι αν κάνετε 1-2 την ημέρα είναι βλαπτικό.