Οι Έλληνες δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Όχι botox” σε “τυχοδιώκτες” και “τσαρλατάνους”!
Υγεία & Ευεξία

Οι Έλληνες δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Όχι botox” σε “τυχοδιώκτες” και “τσαρλατάνους”!

Οι Έλληνες δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Όχι botox” σε “τυχοδιώκτες” και “τσαρλατάνους”!

Οι συμβουλές που δίνουν στο κοινό

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας σε όσους επιλέγουν να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις σε μη γιατρούς.

Κομμωτές, αισθητικοί, μανικουρίστες, αλλά και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, χωρίς εκπαίδευση και πιστοποίηση, προβαίνουν σε αισθητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις, (ενέσεις botox και υαλουρονικού), προκαλώντας σε μερικές περιπτώσεις προβλήματα μη αναστρέψιμα στην υγεία του ασθενούς.

Παγκόσμια έχουν καταγραφεί προβλήματα όπως τύφλωση και εγκεφαλικά, μετάδοση νοσημάτων, όπως φυματίωσης και ηπατίτιδας C, κατήγγειλαν οι Έλληνες δερματολόγοι.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, Τηλέμαχος Ανθόπουλος, έκανε λόγο για «τυχοδιώκτες» και «τσαρλατάνους» που κάνουν ιατρικές πράξεις.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι, ανέφερε ο κ. Ανθόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα καταγγελία που έκανε ο ίδιος τον Μάιο για μη νόμιμο ιατρείο και ακόμη η καταγγελία δεν έχει ελεγχθεί, με αποτέλεσμα το ιατρείο ακόμη να λειτουργεί.

Νομοθεσία, όπως είπε, υπάρχει που ρυθμίζει τα θέματα της αισθητικής ιατρικής και η αρμοδιότητα ανήκει στην αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική, ωστόσο δεν υπάρχει μηχανισμός για την τήρησή της, με αποτέλεσμα να επικρατεί «χάος» και η εξαπάτηση των πολιτών να είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο.

Το πρόβλημα διογκώνεται και με τα μη πιστοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου.

«Μερικοί γιατροί έχουν ξεχάσει και την δεοντολογία», τόνισε ο κ. Ανθόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θεραπεία ακμής στην πλάτη κόστισε 4.500 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος ήταν γύρω στα 60 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά «εκπαίδευσης» από εταιρείες για να προωθούν τα προϊόντα τους.

Όσον αφορά τους πολίτες θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ανθόπουλο, να ενημερώνονται και να επιλέγουν πιστοποιημένα ιατρεία για αισθητικές επεμβάσεις.

«Η αισθητική δερματολογία δεν είναι βελάκια», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, τονίζοντας ότι το δέρμα είναι όργανο και ο δερματολόγος γνωρίζει πώς θα το αντιμετωπίσει.

Πηγή: ΑΠΕ