Οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα εμβόλια
Υγεία & Ευεξία

Οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα εμβόλια

Οι Έλληνες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα εμβόλια

Αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και της εμπιστοσύνης των πολιτών στον εμβολιασμό διαφαίνεται στα επίσημα στοιχεία του κράτους, όπως τα παρουσίασε στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών κατά 73,2% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί σημαντικό τον εμβολιασμό φτάνει το 92,8%, την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 90%.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Τα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που το λεγόμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” βρίσκει ευήκοα ώτα σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης. Έρευνα έδειξε πως το 2017 πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα Ιλαράς, σε σύγκριση με το 2016. Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση στην Ιταλία, όπου και καταγράφηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις παιδιών, φορέων της ασθένειας. Η κυβέρνηση της χώρας το 2017 είχε μάλιστα εισάγει νέο νόμο, με τον οποίο καθιστούσε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τα μικρά παιδιά σε δέκα περιπτώσεις.

Ο κ. Ξανθός ωστόσο τάχθηκε ενάντια στην ποινικοποίηση, όπως τη χαρακτήρισε, της άρνησης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όπως είπε, εκείνο που προέχει είναι η καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης και η σωστή ενημέρωση.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες υγείας που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος, προσυπέγραψαν την στάση του υπουργείου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, εφόσον το ποσοστό εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό στην Ελλάδα είναι υψηλό δεν υπάρχει λόγος πιο σκληρής πολιτικής. Αντίθετα, προκρίνουν την συστηματική ενημέρωση για τη σημασία του εμβολιασμού στην δημόσια και την ατομική υγεία.