Κυριακή: Η μέρα της ευεξίας, το λέει και η επιστήμη
Υγεία & Ευεξία

Κυριακή: Η μέρα της ευεξίας, το λέει και η επιστήμη

Κυριακή: Η μέρα της ευεξίας, το λέει και η επιστήμη

Η απαιτητική ζωή κυρίως στις μεγάλες πόλεις, κρατά τον οργανισμό μας σε μία διαρκή εγρήγορση. Ειδικά εάν κάποιος εργάζεται και η φύση της δουλειάς του εμπεριέχει αρκετό άγχος και στρες, ο οργανισμός παράγει τη λεγόμενη «ορμόνη του στρες», την κορτιζόλη. Τα ψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, πρόσληψη βάρους, αλλά και κατάθλιψη.

Κοινώς, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μια καλή ανάπαυλα και το Σάββατο δεν είναι πάντα η κατάλληλη μέρα. Τι μας μένει, λοιπόν; Η Κυριακή.

Ο Dr. Matthew Sleeth γιατρός στα Επείγοντα έγραψε ένα βιβλίο που ονομάζεται “24/6: A Prescription for a Healthier, Happier Life». Σε συνέντευξή του, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό να έχουμε έστω και μία μέρα ρεπό, απάντησε: «Πλέον εργαζόμαστε 24/7 και αυτό έχει συνέπειες στην υγεία μας. Ολοένα και περισσότερο αυτή η κατάσταση οδηγεί στις αγχώδεις διαταραχές και στην κατάθλιψη».

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για κάθε πτυχή της υγείας μας μία μέρα την εβδομάδα να ξεκουραζόμαστε. Και ποια είναι η ιδανικότερη μέρα; Πανηγυρικά η Κυριακή και ιδού οι βασικοί λόγοι:

Την Κυριακή είναι τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) κλειστά

Η αργία της Κυριακής έτσι όπως έχει καθιερωθεί στο δυτικό κόσμο δεν είναι τυχαία. Είναι η γενική παραδοχή ότι έστω και μία ημέρα την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε shut down και αποχή από κάθε εργασιακή υποχρέωση ώστε να ξεκουραστούμε και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Εάν ακόμα και στον ελεύθερό μας χρόνο καταπιανόμαστε με δουλειά, αργά ή γρήγορα ο οργανισμός μας θα οδηγηθεί στην υπερκόπωση και η υγεία μας θα επιβαρυνθεί.

Είναι η ιδανική μέρα για να φροντίσετε τον εαυτό σας

Το να φροντίζετε τη φυσική και πνευματική σας υγεία είναι απαραίτητο για να φορτίζονται οι μπαταρίες σας και να έχετε καλή απόδοση και στη δουλειά αλλά και στη ζωή σας. Η Κυριακή είναι ιδανική μέρα να το κάνετε και σας έχουμε τις εξής προτάσεις-πέρα από το να ασχοληθείτε με ό,τι σας ανανεώνει, σας χαλαρώνει και σας ευχαριστεί:

Κοιμηθείτε παραπάνω! Έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι στο περιοδικό Oxford Academic αποκάλυψε ότι το να κοιμόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε την Κυριακή (επειδή δεν μπορούμε μέσα στην εβδομάδα) έχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία μας και κυρίως το βάρος μας.

Απολαύστε ένα ιδιαίτερο πρωινό ή brunch. Δεν είναι τυχαίο που τα brunch της Κυριακής είναι τόσο δημοφιλή! Χαρίστε στον εαυτό σας το προνόμιο ενός πρωινού που θα κρατήσει πολύ ώρα και θα περιλαμβάνει όλα όσα θα θέλατε να έχει (ακόμα και μια παρασπονδία στη διατροφή σας επιτρέπεται).

Κάντε yoga ή διαλογισμό ή περπατήστε. Η ενασχόληση με μια δραστηριότητα που αποβάλλει το στρες είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα μέσα στην εβδομάδα.

Απολαύστε ένα πραγματικά χαλαρωτικό μπάνιο. Μέσα στη μέρα ή το βράδυ, βάλτε τη μουσική που σας αρέσει, πάρτε ένα ποτήρι κρασί ή το αγαπημένο σας ρόφημα και μουλιάστε στη μπανιέρα σας όσο χρειάζεται για να νιώσετε καλά.

Η Κυριακή προσφέρεται για κοινωνικές επαφές

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Και καθώς οι εργασιακές απαιτήσεις γίνονται ολοένα και πιο “πνιγηρές” αυτό που χάνουμε μεταξύ άλλων είναι η επαφή με τους φίλους μας, που λειτουργεί αναζωογονητικά. Η σταδιακή αποξένωση μας προκαλεί επιπρόσθετο άγχος καθώς όπως λέμε, “δεν έχουμε κανέναν να πούμε μια κουβέντα”. Η Κυριακή είναι μια μέρα ιδανική για φίλους και ειδικά φίλους που μαζεύονται στα σπίτια και τρώνε μαζί ή διασκεδάζουν.

Η Debra Umberson, κοινωνιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Texas, Austin, σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό Time είχε πει: “Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις δρουν υποστηρικτικά στην πνευματική μας υγεία αλλά και στο ανοσοποιητικό μας ενώ μειώνουν το στρες και την έντονη καρδιακή λειτουργία”. Επομένως, δεν έχετε κανένα λόγο να αρνηθείτε έναν κυριακάτικο καφέ με φίλους που η συναναστροφή τους θα σας χαλαρώσει και θα σας ηρεμήσει!

Ανασυνταχθείτε

Η Κυριακή είναι ίσως η μόνη μέρα που ως επί το πλείστον βρισκόμαστε στο σπίτι και έχουμε μια σχετική ηρεμία. Ιδανική συνθήκη για να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να κάνουμε ένα τσεκάρισμα πού βρισκόμαστε, αλλά και να οργανώσουμε την εβδομάδα που έρχεται.

Καταστρώστε το πλάνο (σε γενικές γραμμές) των υποχρεώσεων που έχετε μέσα στην εβδομάδα και βάλτε τις υπενθυμίσεις σας ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι έχετε να κάνετε και να μην το ξεχάσετε. Ειδικά εάν έχετε παιδιά, αυτή η κίνηση είναι πολύ χρήσιμη. Επιπλέον θέστε ως στόχο μέσα στην εβδομάδα να εξοικονομείτε λίγο χρόνο για εσάς ώστε να παίρνετε τακτικές ανάσες χαλάρωσης πριν την Κυριακή.

Photos: Unsplash