“Μετουσίωσε τον φόβο σε δημιουργική ενέργεια”
Υγεία & Ευεξία

“Μετουσίωσε τον φόβο σε δημιουργική ενέργεια”

“Μετουσίωσε τον φόβο σε δημιουργική ενέργεια”

Η Σόφη Πασχάλη σού εξηγεί πώς να σκέφτεσαι θετικά (και τι ασκήσεις να κάνεις) μέσα στην καραντίνα

Η περίοδος αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά όπως όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις έτσι μπορούμε να δούμε και σε αυτή τη κατάσταση θετικά στοιχεία. Ο φόβος είναι μια κατάσταση που αν εισχωρήσει βαθιά μέσα σου θα γίνει φοβία. Αν γίνει φοβία, θα εδραιωθεί αυτός ο φόβος και θα φοβάσαι σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο είναι επιθυμητό.

Ο φόβος καλώς υπάρχει, καθώς μας προστατεύει. Χρειάζεται να υπάρχει. Όμως, όπως όλα, χρειάζεται να υπάρχει με μέτρο. Να αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα, να σεβόμαστε τη όποια κατάσταση και με σύνεση να προστατεύουμε τους εαυτούς μας.

Αν όμως περάσουμε στην άλλη πλευρά, της υπερβολής, θα γεννήσουμε μια αίσθηση αδύναμου εαυτού που δεν μπορεί να κινηθεί, το μυαλό θα βρίσκεται σε άρνηση ή σε πανικό, και θα βλάπτει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του!

Δέξου το γεγονός, ως γεγονός, τήρησε τα όσα χρειάζεται για να σε προστατεύσεις και στη συνέχεια εκμεταλλεύσου αυτές τις μέρες για να κάνεις πράγματα που δεν θα έκανες.

Έχεις προβλήματα στο σπίτι σου; Εξέτασε τα αλλιώς. Μήπως καταπιέζεις πολύ το σύντροφο και αντί να απολαμβάνετε τις κοινές σας στιγμές, τσακώνεστε. Μήπως ήρθε η ώρα το όποιο αρνητικό βιώνεις να το δεις από άλλη οπτική;

Αν νιώθεις αυτή την περίοδο ήρεμος μέσα σου, παρά τις συνθήκες, συγχαρητήρια βρίσκεσαι σε πολύ καλή σχέση με σένα. Ήρεμη θάλασσα δυνατή θάλασσα! Φουρτουνιασμένη θάλασσα, θολή θάλασσα. Ακριβώς έτσι λειτουργεί το μυαλό.

Ενδέχεται να μην πιστεύεις στη θετική σκέψη. Σε κατανοώ και δέχομαι την άποψή σου. Θες όμως να δοκιμάσεις να σε εκπαιδεύσεις αυτές τις μέρες σαν αλλαγή, μια δική σου αλλαγή, και να δεις τι επρόκειτο να σου φέρει; Δοκίμασε λοιπόν να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι και να κοιταχτείς στο καθρέφτη λέγοντας του “είμαι καλά”. “Είμαι υγιής, έχω στέγη, έχω φαγητό, έχω τους αγαπημένους μου, είτε κοντά μου, είτε σε τηλεδιάσκεψη. Βγαίνω μια βόλτα έστω το τετράγωνο να πάρω το οξυγόνο μου στον υπέροχο ήλιο που μου προσφέρει απλόχερα η χώρα μου”.

Ο ήλιος άλλωστε είναι ενέργεια. Αυξάνει τη σεροτονίνη, την ορμόνη χαράς, καθώς και μειώνει την αίσθηση πείνας.

Ο άνθρωπος έχει μάθει να μην είναι ικανοποιείται με τίποτα. Ό,τι έχει, θέλει το αντίθετο. Αν αγαπήσεις πρωτίστως αυτά που έχεις και τα εκτιμήσεις, θα μπορέσεις να δεις τη ζωή με άλλο μάτι και να κάνεις ακόμα πιο σπουδαία πράγματα, καθώς θα ωριμάζει το μυαλό αλλά το σώμα δεν θα γερνάει. Θα έχει όρεξη, θα έχει διάθεση.

Όταν δεν μπορείς να αλλάξεις ένα γεγονός, αλλάζεις την αντίληψη σου στο γεγονός. Ασχολήσου με την υγεία σου, με την άσκηση, με τη σωστή διατροφή, με όμορφες σκέψεις, όμορφες εποικοδομητικές συζητήσεις με ανθρώπους που κάνετε ο ένας τον άλλον level up, διάβασε βιβλία. Έχεις πολλά να κάνεις αν θες. Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της παρούσας στιγμής.

Δημιούργησε όμορφες στιγμές. Σίγουρα μέσα στη μέρα σου αγαπάς κάποιες από αυτές. Μεγέθυνε αυτές τις στιγμές. Θα περάσει όλο αυτό και εσύ, τώρα, έχεις δυο επιλογές. Να είσαι πικραμένος, θυμωμένος, βυθισμένος σε αρνητικές σκέψεις μέσα στον καναπέ σου. Ή να αποφασίσεις να λειτουργήσεις τον χρόνο αυτό ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Ο τρόπος που σκέφτεσαι είσαι εσύ! Τα αποτελέσματα που φέρνεις είναι καθαρά ο τρόπος σκέψης σου! Σκέψου… Τι προτιμάς; Τη δυστυχία σου, ή την ευτυχία σου; Ό,τι και αν αποφασίσεις αποφάσισε συνειδητά και πράξε ανάλογα!

https://streamable.com/ylb4nq