Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη: Τι δείχνει για τις έγκυες που νοσούν από Covid-19;
Υγεία & Ευεξία

Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη: Τι δείχνει για τις έγκυες που νοσούν από Covid-19;

Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη: Τι δείχνει για τις έγκυες που νοσούν από Covid-19;

Τα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, οι έγκυες γυναίκες που νοσούν από Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν πρόωρο τοκετό και το μωρό τους να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Ακόμα μια πληροφορία που γίνεται γνωστή από τη σχετική έρευνα είναι ότι οι έγκυες είναι πιθανότερο να μην έχουν συμπτώματα όπως πυρετό και μυαλγία.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι όσες είναι μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα με αποτέλεσμα να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν στοιχεία από 77 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη Covid-19.

Ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 17% των εγκύων γυναικών με Covid-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι’ αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση.

Οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα -όπως και οι γύρω τους- να μην κολλήσουν τον κορονοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.