Νέο χάπι υπόσχεται “stop” στη γήρανση
Υγεία & Ευεξία

Νέο χάπι υπόσχεται “stop” στη γήρανση

Νέο χάπι υπόσχεται “stop” στη γήρανση

Stop στη γήρανση υπόσχεται να φέρει μια νέα απλή θεραπεία.

Η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε πέντε ως δώδεκα χρόνια από τώρα.

Η επιστήμη έχει ασχοληθεί με τον τρόπο με τον οποίο η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να καταστεί δυνατή.

Σήμερα, για πρώτη φορά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός χαπιού που θα αναστρέφει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν (οστεοαρθρίτιδα, απώλεια μνήμης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνοι κ.ά.).

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τα γεροντολυτικά (senolytics). Ήδη πολλοί γεροντολόγοι έχουν εξετάσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων σε ζώα και αρχίζουν τώρα πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Αν οι μελέτες συνεχίσουν να είναι επιτυχημένες, οι σημερινοί μεσήλικες θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά γέρων που θα διατηρούν τη νεανικότητά τους για μεγάλο διάστημα, με ελάχιστη ιατρική υποστήριξη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γεράσουν ζώντας καλύτερα, με λιγότερο πόνο και λιγότερες ασθένειες. Η απλή αύξηση της διάρκειας της ζωής χωρίς αντίστοιχη βελτίωση της υγείας συνιστά μια πρόκληση για την οικονομία.

Στη Βρετανία και την Ουαλία το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σχεδόν 25 χρόνια τον τελευταίο αιώνα. Η φροντίδα των εξηνταπεντάχρονων και των ογδονταπεντάχρονων κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας διπλάσια και πενταπλάσια χρήματα από αυτή των ατόμων που είναι 30 ετών.

Ο Σου Μινγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Κονέτικατ, τονίζει ότι η υγιής γήρανση είναι σημαντική τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους όσο και για τις κυβερνήσεις.

Τα γεροντολυτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας σε καρκινοπαθείς αφού ανακόπτουν την εξάπλωση των κατεστραμμένων κυττάρων.

Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να λάβει κανείς αυτή τη θεραπεία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ