Ολλανδία: Επιστήμονες βρήκαν ανθρώπινο αντίσωμα που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον κορονοϊό
Υγεία & Ευεξία

Ολλανδία: Επιστήμονες βρήκαν ανθρώπινο αντίσωμα που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον κορονοϊό

Ολλανδία: Επιστήμονες βρήκαν ανθρώπινο αντίσωμα που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον κορονοϊό

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία;

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ολλανδία, βρέθηκε από τους ειδικούς ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορονοϊό.

Βέβαια, χρειάζεται επιπλέον καιρός για να αποδειχτεί εάν το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση και μέσα στο σώμα των ανθρώπων πέραν από τις καλλιέργειες κυττάρων, παρ΄όλα αυτά η ανακάλυψη αυτή καθαυτή “γεννά” ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19 στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Nature Communications.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν το αντίσωμα, το οποίο προσδένεται σε μια περιοχή που είναι κοινή στους κορονοϊούς SARS-CoV και SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον κορονοϊό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να ουδετεροποιήσει και τους δύο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και σε μελλοντικούς κορονοϊούς.

“Η νέα έρευνα βασίζεται στην εργασία που οι ομάδες μας είχαν κάνει στο παρελθόν πάνω σε αντισώματα που στοχοποιούν τον SARS-CoV, ο οποίος είχε εμφανιστεί το 2002-2003. Χρησιμοποιώντας τα αντισώματα που είχαμε βρει εναντίον εκείνου του ιού, βρήκαμε ένα το οποίο εμποδίζει επίσης τη λοίμωξη των κυττάρων και από τον SARS-CoV-2. Ένα τέτοιο αντίσωμα ουδετεροποίησης του ιού έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της λοίμωξης σε ένα οργανισμό που έχει μολυνθεί, να συμβάλει στην πλήρη εξαφάνιση του ιού ή να προστατεύσει έναν μη μολυσμένο άνθρωπο που εκτίθεται στον ιό”, ανέφερε ο κ. Μπος.

“Η ανακάλυψη παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο για επιπρόσθετη έρευνα πάνω σε αυτό το αντίσωμα, έτσι ώστε να αρχίσουμε την ανάπτυξη του ως μιας πιθανής θεραπείας για την Covid-19”, σημείωσε ο κ. Γκρόσβελντ.

Το γεγονός ότι το αντίσωμα είναι πλήρως ανθρώπινο, επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκαλεί ανοσολογικές παρενέργειες.

Χρειάζεται πάντως περισσότερη έρευνα έως ότου αξιολογηθεί κατά πόσο όντως το αντίσωμα προστατεύει από τον Covid-19 ή μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης στους ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ