Όσοι πίνουν και καπνίζουν καθημερινά έχουν… γερασμένο εγκέφαλο!
Υγεία & Ευεξία

Όσοι πίνουν και καπνίζουν καθημερινά έχουν… γερασμένο εγκέφαλο!

Όσοι πίνουν και καπνίζουν καθημερινά έχουν… γερασμένο εγκέφαλο!

Το ποτό ή το τσιγάρο αυξάνει περισσότερο την ηλικία του μυαλού;

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ποτά και τσιγάρα καθημερινά έχουν πιο γερασμένο εγκέφαλο από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κάποιες μελέτες του παρελθόντος έδειχναν ότι ορισμένες συνήθειες, όπως η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και το υπερβολικό κάπνισμα, επιδρούν αρνητικά σε μερικές εγκεφαλικές περιοχές, όμως έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο επηρεάζεται η ηλικία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άρθουρ Τόγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», συνδύασαν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μαγνητική τομογραφία για να μελετήσουν 17.308 άτομα ηλικίας 45 έως 81 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι καθημερινοί καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη βιολογική ηλικία εγκεφάλου.

Για την ακρίβεια, για κάθε χρόνο που κάποιος κάπνιζε ένα πακέτο την ημέρα, η ηλικία του εγκεφάλου του αύξανε κατά 0,03 χρόνια.

Αντίστοιχα, για κάθε έξτρα χρόνο με καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη κατά 0,02 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα γερνάει τον εγκέφαλο περισσότερο από ό,τι το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι, πέρα από το κάπνισμα και το αλκοόλ, άλλοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ