Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρώτη αιτία θανάτου η νόσος στην Ελλάδα
Υγεία & Ευεξία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρώτη αιτία θανάτου η νόσος στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρώτη αιτία θανάτου η νόσος στην Ελλάδα

Η πρόληψη σώζει ζωές

Καρκίνος. Μία λέξη που στο άκουσμά της γεννιέται ο τρόμος, μία λέξη που κρύβει πίσω της μία ασθένεια που μετρά παγκοσμίως αναρίθμητα θύματα και που η εξέλιξή της ενίοτε κάνει τον θάνατο να μοιάζει σαν λύτρωση.

Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν αλλάξει από την εποχή που αποκαλούσαμε τον καρκίνο επάρατη νόσο προεξοφλώντας ένα πρόωρο, σκληρό τέλος.

Χάρη στην επιστήμη ο καρκίνος σήμερα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας ενώ προσφέρεται καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν.

Πάνω από όλα, όμως, η επιστήμη έδωσε τα όπλα ενάντια στη νόσο με την πρόληψη. Την έγκαιρη ανίχνευση των πρώτων συμπτωμάτων που δίνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις θεραπείες μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα θνησιμότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την ασθένεια, να ενθαρρύνει την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία του.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθοδηγείται από την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) για να υποστηρίξει τους στόχους της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον Καρκίνο, που γράφτηκε το 2008. Ο πρωταρχικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι να μειώσει σημαντικά τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλούνται από τον καρκίνο και είναι μια ευκαιρία να συσπειρωθεί η διεθνής κοινότητα για να τερματιστεί η ταλαιπωρία καθώς πλέον μπορεί να προληφθεί. Σε δεύτερο χρόνο στοχεύει στο τέλος της παραπληροφόρηση, ευαισθητοποιεί και μειώνει το στίγμα.

Στην Ελλάδα πρώτη αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, 1 στα 5 άτομα αναπτύσσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα καλά νέα είναι ότι λόγω της πανδημίας ανιχνεύτηκαν πολλοί αδιάγνωστοι καρκίνοι του πνεύμονα.