Τα γονίδια καθορίζουν ποιος θα μπει στο πανεπιστήμιο
Υγεία & Ευεξία

Τα γονίδια καθορίζουν ποιος θα μπει στο πανεπιστήμιο

Τα γονίδια καθορίζουν ποιος θα μπει στο πανεπιστήμιο

Μια νέα έρευνα έρχεται να καταδείξει άλλον ένα ρόλο που φαίνεται ότι παίζουν τα γονίδια. Σύμφωνα με αυτήν, καθορίζουν το ποιος θα μπει στο πανεπιστήμιο, ποιο πανεπιστήμιο θα διαλέξει αλλά και το πώς θα τα πάει στις σπουδές του. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία για 3.000 ζεύγη διδύμων. Αυτό που έψαχναν ήταν σε ποιο βαθμό υπάρχει γενετικό υπόβαθρο στην απόφαση και στην ικανότητά τους να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι το DNA παίζει σημαντικό ρόλο μαζί με το οικογενειακό περιβάλλον και άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των διαφορών στα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων των διδύμων καθοριζόταν από τα γονίδια. Αντίστοιχα, το 46% της πανεπιστημιακής αριστείας ήταν γονιδιακό. Το υπόλοιπο ποσοστό είχε να κάνει με το περιβάλλον των παιδιών, από την οικονομική επιφάνεια των γονέων μέχρι την ποιότητα κάθε παιδιού ως μαθητή. Εκτός από τις εξετάσεις, τα γονίδια φαίνεται ότι καθορίζουν και την επιθυμία κάθε μαθητή να μπει στο πανεπιστήμιο σε ποσοστό περίπου 50%.

Η Δρ.Emily Smith-Woolley, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματά της θα πρέπει να προβληματίσουν μαθητές και δασκάλους. “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν όλα να κάνουν με το περιβάλλον από όπου προερχόμαστε”, τόνισε.