Τι είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου;
Υγεία & Ευεξία

Τι είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου;

Τι είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου;

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματά του. Τι είναι όμως η ισχαιμία του μυοκαρδίου;

Η ισχαιμία του μυοκαρδίου συμβαίνει ότι το αίμα που ρέει προς την καρδιά μειώνεται, εμποδίζοντάς την να οξυγονώνεται σωστά. Η μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά είναι συνήθως το αποτέλεσμα μερικής ή ολικής απόφραξης των καρδιακών αρτηριών.

Όπως διαβάζουμε στη γνωστή αμερικανική ιατρική ιστοσελίδα Mayo Clinic, η ισχαιμία του μυοκαρδίου καταστρέφει τον καρδιακό μυ αφού δεν του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά ώστε να αντλεί το αίμα που μεταφέρει το ζωτικό οξυγόνο. Ένα ξαφνικό και απότομο μπλοκάρισμα των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και άρα στο θάνατο.

Από τι προκαλείται η ισχαιμία;

Ισχαιμία του μυοκαρδίου μπορεί να προκληθεί από 3 βασικές αιτίες:

  • Αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών συνεπεία υψηλής χοληστερίνης
  • Ύπαρξη θρόμβου εξαιτίας της αθηροσκλήρωσης που μπλοκάρει τη ροή του αίματος σε κάποια αρτηρία οδηγώντας σε ξαφνικό ισχαιμικό επεισόδιο και καρδιακή ανακοπή. Σε κάποιες περιπτώσεις θρόμβος από άλλο σημείο του σώματος μπορεί να μεταφερθεί στο αίμα και να μπλοκάρει κάποια αρτηρία.
  • Σπασμός στεφανιαίας αρτηρίας, που προκαλείται από το απότομο «τέντωμα» των μυών στα τοιχώματα τα αρτηρίας και μπορεί να μειώσει τη ροή αίματος στον καρδιακό μυ.

Το ισχαιμικό επεισόδιο συνοδεύεται από πολύ έντονο πόνο στο στήθος που μπορεί να προκληθεί από έντονη σωματική καταπόνηση, έντονο συναισθηματικό στρες, πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον ή χρήση διεγερτικών ναρκωτικών.