Το πείραμα μιας καθηγήτριας για το πλύσιμο χεριών που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!
Υγεία & Ευεξία

Το πείραμα μιας καθηγήτριας για το πλύσιμο χεριών που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Το πείραμα μιας καθηγήτριας για το πλύσιμο χεριών που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Τελικά το αντισηπτικό χεριών μας προφυλάσσει από τα βακτήρια;

Μερικές φορές ένα παράδειγμα σε μια εξήγηση είναι προτιμότερο από τις πιο αναλυτικές περιγραφές, ειδικά όταν πρέπει να δώσουμε τις διευκρινήσεις σε παιδιά.

Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και η  Jaralee Metcalf, μια δασκάλα από το Idaho της Αμερικής, όταν πήρε την απόφαση να δείξει στους μαθητές της τη μεγάλη σημασία που έχει το να πλένουν τα χέρια τους σχολαστικά.

Για να τους δώσει να καταλάβουν πως εξαπλώνονται τα βακτήρια και τι ρόλο παίζει το συχνό πλύσιμο χεριών η Jaralee επινόησε ένα απλό πείραμα για τους μαθητές της στην τάξη της: Ζήτησε από αρκετά παιδιά  να αγγίξουν 5 φέτες ψωμί του τοστ που κόπηκαν από το ίδιο ψωμί ταυτόχρονα. Αφού έκλεισαν τις φέτες του τοστ σε πλαστικές σακούλες, τους είπε πως θα έπρεπε να περιμένουν ένα μήνα για τα αποτελέσματα.

Η διαφορά στα κομμάτια του ψωμιού ήταν ότι κάθε φέτα είχε έρθει σε επαφή με μια διαφορετική επιφάνεια. Το πρώτο κομμάτι το έτριψαν σε όλα τα λάπτοπ της τάξης. Η δεύτερη φέτα δεν ήρθε σε επαφή με χέρια και μπήκε κατευθείαν στην πλαστική συσκευασία. Την τρίτη την ακούμπησαν όλα τα παιδιά με βρώμικα χέρια, την τέταρτη την έπιασαν αφότου είχαν πλύνει τα χέρια τους με νερό και σαπούνι, ενώ την τελευταία φέτα ψωμί την άγγιξαν μετά από καθαρισμό με αντισηπτικό διάλυμα.

Ο μήνας πέρασε και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Από αριστερά: Η πρώτη φέτα που ήρθε σε επαφή με τα laptops, η φέτα που δεν ακούμπησε σε τίποτα, η φέτα που ακούμπησαν τα παιδιά με βρώμικα χέρια, η φέτα που την ακούμπησαν, έχοντας πλύνει τα χέρια τους και η τελευταία που την άγγιξαν αφότου είχαν καθαριστεί με αντισηπτικό

Η μοναδική φέτα ψωμί που δεν είχε αλλοιωθεί με εμφανή βακτήρια ήταν η 4η, αυτή που τα παιδιά έπιασαν, έχοντας πλύνει πρώτα τα χέρια τους πρώτα με νερό και σαπούνι, αποδεικνύοντας με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο το γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας καλά και συχνά.

Αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες εντυπώσεις είναι το 5ο κομμάτι ψωμιού που αν και είχε αγγιχτεί από χέρια που είχαν πλυθεί με αντισηπτικό, το διάλυμα δεν κατάφερε να απομακρύνει όλα τα βακτήρια, πράγμα που φάνηκε ολοφάνερα πάνω στο κομμάτι με το ψωμί.

Ορίστε, λοιπόν μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι το αντισηπτικό χεριών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πλύσιμο χεριών με σαπούνι και πως ο σωστός καθαρισμός γίνεται μόνο με άφθονη…σαπουνάδα.