«Ζήσε τη ζωή θετικά»
Υγεία & Ευεξία

«Ζήσε τη ζωή θετικά»

«Ζήσε τη ζωή θετικά»

Υπολογίζεται ότι 1/4 των ατόμων με HIV δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Αυτό ήταν αρκετό ώστε ο οργανισμός UNAIDS, μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της ασθένειας, να θέσει ως κεντρικό του μήνυμα το μότο «Ζήσε τη ζωή θετικά. Μάθε την HIV κατάστασή σου». Μια προσπάθεια που έρχεται 30 χρόνια από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS.

Μία από τις φετινές αφίσες της UNAIDS

Μία από τις φετινές αφίσες της UNAIDS

Όπως μας λένε τα στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2017, εκτιμάται ότι 75% των ανθρώπων που ζούσαν με τον HIV γνώριζαν την κατάστασή τους. Μεταξύ αυτών, 79% είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία και 81% των ατόμων που είχαν πρόσβαση στη θεραπεία είχαν καταστείλει τον ιό.

O Π.Ο.Υ., τιμώντας και αυτός τα 30 χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS εξηγεί στην κεντρική του σελίδα γιατί η επιδημία του AIDS δεν έχει τελειώσει αλλά και θέτει ως στόχο να εξαλειφθεί μέχρι το 2030. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του, ο φόβος, η άγνοια και το στίγμα “τροφοδοτούν” την ασθένεια καθώς ένα μεγάλο μέρος ασθενών και φορέων δεν γνωρίζει καν ότι πάσχει από την ασθένεια.

Τι είναι ο HIV, τι το AIDS και πώς αντιμετωπίζονται

Ο HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό, αποδυναμώνοντας τα αμυντικά συστήματα των ανθρώπων και καθιστώντας τον οργανισμό τους ευάλωτο έναντι λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή.

Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Δεν υπάρχει θεραπεία για λοίμωξη από τον HIV. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή.

Μια πιο… ροκ καμπάνια

Θέλοντας να πάει κόντρα στο στίγμα, ο βρετανικός εθνικός οργανισμός κατά του AIDS για φέτος παρακινεί ειδικά τους νέους να ροκάρουν την εμφάνισή τους φορώντας το χαρακτηριστικό κόκκινο κορδελάκι. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι ο καθένας μπορεί να βάλει τέλος στο στίγμα που συνοδεύει την ασθένεια, που όπως προαναφέρθηκε είναι μία από τις αιτίες που δεν υποχωρεί η επιδημία.

Η ελληνική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου έχει σχεδιάσει ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV».

Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δε γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας για το 2018.

Η φετινή αφίσα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η φετινή αφίσα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μάλιστα διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις που μεταξύ άλλων θα παρέχουν και δωρεάν εξέταση για το AIDS:

1. Κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι την 1η Δεκεμβρίου 2018 (10:00-22:00), όπου θα λειτουργεί κινητή μονάδα με τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, με παροχή συμβουλών πριν και μετά το test και διανομή έντυπου υλικού. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.

2. Γνωριμία με τον χώρο της Πολυκλινικής (ωράριο 08:00-14:00) παρουσία διεπιστημονικής ομάδας με ένα ειδικό διαμορφωμένο stand, το οποίο θα τοποθετηθεί έξω από την Πολυκλινική, προκειμένου να επικοινωνήσει στον διερχόμενο πληθυσμό το μήνυμα της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής και δωρεάν ανώνυμου ελέγχου SIMIO PLUS.