25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σήμερα;
Τηλεόραση

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σήμερα;

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σήμερα;

Μία παράδοση που χάνεται μέσα στους αιώνες

Παραδοσιακά ανήμερα της 25ης Μαρτίου σερβίρουμε στα οικογενειακά τραπέζια μπακαλιάρο -και δη με σκορδαλιά- ένα έθιμο που έλκει τις ρίζες του βαθιά ανά τους αιώνες.

Συγκεκριμένα η παράδοση του μπακαλιάρου συναντάται από τον 4ο αιώνα π.Χ ενώ στο ελληνικό τραπέζι έφτασε περί τον 15ο αιώνα.

Γιατί μπακαλιάρο;

Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μακράν η πιο αυστηρή του χριστιανισμού.

Για 40 ημέρες οι πιστοί αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα αφού δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή ακόμα και το λάδι.

Όμως, καθώς ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου πέφτει πάντα μέσα σε αυτή την περίοδο δεν γίνεται παρά να εορταστεί καταλλήλως η μεγάλη αυτή γιορτή.

Έτσι η θρησκεία επιτρέπει μία εξαίρεση με το ψάρι, το κρασί και το λάδι να επιστρέφουν στο τραπέζι.

Οι κάτοικοι όμως της ενδοχώρας δεν είχαν άμεση – αλλά και οικονομική – πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι.

Καθώς ο μπακαλιάρος συναντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού οι Έλληνες ξεκίνησαν να τον προμηθεύονται παστό, γεγονός που τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Διαβάστε επίσης

Το γλυκό της 25ης Μαρτίου: Η πιο εύκολη συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι και σοκολάτα