Akis’ Food Tour: Αυλαία στην Κάρπαθο με τις θεσπέσιες γεύσεις των Δωδεκανήσων και βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές
Τηλεόραση

Akis’ Food Tour: Αυλαία στην Κάρπαθο με τις θεσπέσιες γεύσεις των Δωδεκανήσων και βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές

Akis’ Food Tour: Αυλαία στην Κάρπαθο με τις θεσπέσιες γεύσεις των Δωδεκανήσων και βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές

Το τελευταίο επεισόδιο μας ταξιδεύει στην όμορφη Κάρπαθο

Στο τελευταίο επεισόδιο «Akis’ Food Tour» της σεζόν, μεθαύριο Κυριακή 26 Μαΐου στις 20:00, ο Άκης Πετρετζίκης ταξιδεύει στην ακριτική Κάρπαθο για να ανακαλύψει την κουζίνα των Δωδεκανήσων.

Ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο Σπόων. Οι ψαράδες αυτού του χωριού είναι ειδικοί στο ψάρεμα της μένουλας – είδος ψαριού που μοιάζει με σαρδέλα και ψαρεύεται από το βυθό της θάλασσας με ειδική τεχνική. Ο αγαπημένος σεφ δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή του παστή μένουλα αλλά και συμιακό γαριδάκι ωμό, δυο θρυλικούς θαλασσινούς μεζέδες των Δωδεκανήσων που τον ενθουσιάζουν.

Από τα χεράκια της κυρίας Ανθούλας γεύεται σκάρο πλακί, ένα ιδιαίτερο ψάρι που τρώγεται με τα λέπια. Στη συνέχεια ανηφορίζει για τη φιλόξενη Όλυμπο, το πιο φημισμένο χωριό της Καρπάθου. Οι ντόπιοι τον καλούν σε ένα από τα φημισμένα ολυμπίτικα γλέντια με τσαμπούνες και λύρες. Η γυναίκα του παπά ετοιμάζει φρέσκες μακαρούνες με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι (τσίκνωση).

Και λίγο πριν δύσει ο ήλιος, σε έναν ξυλόφουρνο στην κορυφή του χωριού, οι μικρές μαθήτριες της Ολύμπου του μαθαίνουν τη συνταγή για γλυκιές τυρόπιτες με ανθότυρο (τούρτες). Την επόμενη μέρα, στο χωριό Μενετές βρίσκει τον Στέλιο να τρυγάει τα αμπέλια και τον ακολουθεί στο σπίτι του για ένα λουκούλλειο γεύμα: τα αγριάδια με αμπελοφάσουλα και οι κρεμμυδοκουλούρες πρωταγωνιστούν στο τραπέζι.

Το απόγευμα έχει ραντεβού για καφέ στο…Μέγαρο. Κάθε χωριό στην Κάρπαθο έχει ένα Μέγαρο, εκεί όπου μαγειρεύουν και συναντώνται όλοι οι ντόπιοι. Οι κυρίες από το χωριό Απέρι δείχνουν στον Άκη Πετρετζίκη πώς να φτιάχνει τα καρπαθικά γλυκά τρίγωνα.

Το γαστρονομικό οδοιπορικό συνεχίζεται με μια επίσκεψη σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα πανηγύρια του Αιγαίου. Ο Άκης επισκέπτεται το εκκλησάκι του Άη Γιάννη της Βρουκούντας, που βρίσκεται μέσα σε μια υπόγεια σπηλιά στη βόρεια πλευρά του νησιού. Οι ντόπιοι φτάνουν ως εκεί με καΐκια ή μουλάρια, φορώντας τις πολύχρωμες τοπικές φορεσιές. Χορεύουν όλο το βράδυ και μετά την πρωινή λειτουργία γεύονται λουκουμάδες, καρπούζι και τα πιο γλυκά ρεβίθια του κόσμου.

Κλείνοντας αυτό το επεισόδιο, ο αγαπημένος σεφ εύχεται «Καλό Καλοκαίρι» μαγειρεύοντας με καλύμνιους ψαράδες σε ένα απάνεμο λιμάνι της Καρπάθου και κάνοντας βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές.

Συντονιστείτε για μια γενναία δόση καλοκαιριού που θα σας ανοίξει την όρεξη. Μεθαύριο Κυριακή, στις 20.00 στον ALPHA.

Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί.

Διαβάστε επίσης

Akis’ Food Tour: Ο Άκης στην Κομοτηνή της μπουγάτσας, των ανατολίτικων γεύσεων και των σιροπιαστών